ΙΟΒΕ: Σε υψηλό από το 2008 το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

MarketNews

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό από το 2008 το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Μάρτιο, αλλά και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καταγράφει στην μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2008 το Μάρτιο διαμορφούμενος στις 97,5 μονάδες από τις 94,8 μονάδες το προηγούμενο μήνα.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ανάκαμψη στις επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, πτώση στο Λιανικό Εμπόριο και σχετική σταθερότητα στις Υπηρεσίες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται επίσης ανοδικά, μετά από ένα δίμηνο υποχώρησης, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Όπως επισημαίνει ο ΙΟΒΕ, υπάρχουν θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας, αλλά και επιμέρους εξελίξεις όπως π.χ. η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η μη λήψη μέτρων για το τρέχον έτος, η παροχή κάποιου βοηθήματος σε κοινωνικές ομάδες λόγω των καλών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του 2013, που επιδρούν θετικά στις διαμορφούμενες προσδοκίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Βεβαίως, όπως διευκρινίζεται, αυτό δεν σημαίνει ότι υποχώρησαν οι οικονομικές δυσκολίες των προηγούμενων μηνών, οι οποίες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται, ως σωρευτικό αποτέλεσμα της κρίσης. Πάντως, η συνεχής επιβράδυνση της ύφεσης που αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία, δημιουργεί προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας, με τονωτικές πιθανόν επιδράσεις στην απασχόληση. Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κερδίζουν σημαντικό έδαφος, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης εξασθενούν ελαφρά, με το δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται ήπια.

- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώνονται, όμως αντισταθμίζονται από τις ανοδικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται πτωτικά, υποδηλώνοντας ρευστοποίηση αποθεμάτων.

- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όμως ο δείκτης για την απασχόληση ενισχύεται και πάλι.