Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Πορτογαλία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να κρίνει ως αντισυνταγματικά τα μέτρα λιτότητας που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Κοέλιο. Η απόφαση του Δικαστηρίου “προκαλεί” μία “τρύπα” 14 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς ακυρώνονται οι περικοπές σε επιδόματα υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου, που είχε αναγγείλει η Λισαβόνα.

 

Ωστόσο, για την κυβέρνηση έχει σημάνει “κόκκινος” συναγερμός, καθώς δεν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους ξένους πιστωτές το 2011, όταν έμπαινε στο Μνημόνιο ύψους 78 δισ. ευρώ. Προκειμένου λοιπόν να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα.

 

Στο αιτιολογικό της απόφασης οι 13 δικαστές τονίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η κατάργηση του επιδόματος αδείας των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου, όπως επίσης είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας.

 

Σύμφωνα με τους δικαστές η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας, αφού πλήττονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Facebook Comments