Έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται στο εξωτερικό εμπόριο, με τις πιέσεις στις εξαγωγές να εντείνονται και τις εισαγωγές να αυξάνονται, εν μέσω προβληματισμού για την πορεία των ευρω-ρωσικών εμπορικών σχέσεων.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 7% στα 2,04 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η υποχώρηση διαμορφώθηκε στο 5,6%.

Ο Φεβρουάριος είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται μείωση εξαγωγών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί αύξηση εξαγωγών ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, τα στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο Φεβρουάριο παρ’ όλο που οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν προς τις χώρες της Ε.Ε. έστω και οριακά (+0,4%), η αύξηση αυτή υποσκελίστηκε από τη μείωση εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες κατά 12,4%, εξαιτίας κυρίως της μείωσης εξαγωγών πετρελαιοειδών.

Εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τόσο προς τις ευρωπαϊκές χώρες (-7,4%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-2,1%).

Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί νέο ποσοστό αναλογίας εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. (45,8%), έναντι ποσοστού 54,2% προς τις Τρίτες Χώρες. Η αναλογία αυτή ανατρέπεται πλήρως αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται στη σχέση 64,9% υπέρ των χωρών της Ε.Ε., έναντι 35,1% των Τρίτων Χωρών.

Όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, το αμέσως προσεχές διάστημα θα διαφανούν και οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, καθώς και η επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου στις εξαγωγές συνολικά προς τις Τρίτες Χώρες.

Μικτή εικόνα στα εξαγόμενα προϊόντα

Οι έντονες διακυμάνσεις στις εξαγωγές αποτυπώνεται και στη μικτή εικόνα που εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι βασικοί κλάδοι των εξαγόμενων προϊόντων, με τις ανοδικές κινήσεις να υπερτερούν των πτωτικών.

Συγκεκριμένα, ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των τροφίμων (+3,2%), των ποτών-καπνού (+25,1%), των πρώτων υλών (+17%), των χημικών (+14,7%), των διάφορων βιομηχανικών (+4,7%) και των εμπιστευτικών προϊόντων (+104,3%). Αντίθετα, υποχώρησαν οι εξαγωγές πετρελαιοειδών (-8,7%), ελαιολάδου (-74,3%), βιομηχανικών προϊόντων (-6,9%) και μηχανημάτων (-4,5%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός της μείωσης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς τις Τρίτες Χώρες και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο προέρχεται από μείωση εξαγωγών προς τη Ρωσία, λόγω της κρίσης, ενώ στο αντίποδα ιδιαιτέρως ενθαρρυντική είναι η αύξηση εξαγωγών πρώτων υλών, αλλά και χημικών προϊόντων

Facebook Comments