Η εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά σε μια οικονομία τεχνητά υπερχρεωμένων Ελλήνων που φοβούνται ακόμα και να καταθέσουν τα λιγοστά χρήματα τους στις τράπεζες, είναι ότι οι θυσίες έφτασαν στο τέλος τους και με την έξοδο στις αγορές τα πάντα θα επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς.

ρόκειται αναμφίβολα γιά ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα του Σαμαροβενιζελικού καθεστώτος όπως αυτό με τους εξάμηνους διορισμούς μέσω ΕΣΠΑ η με την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος στους ένστολους, η με το ρεσιτάλ λαικισμού με τις πολεμικές αποζημιώσεις…

Η Τρόικα μας δανείζει φθηνά με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις και ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο αυτήν την στιγμή τηρείται στο ελάχιστο έστω. Οι αγορές γιατί να μας δανείσουν πιο φθηνά από την στιγμή που δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο ούτε και πίεση να μεταρρυθμιστεί το σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος;

Η απάντηση είναι απλή. Ξέρουν ότι θα πάμε και πάλι σε χρεωκοπία και θα μας δανείσουν με ομόλογα Αγγλικού και όχι Ελληνικού δικαίου με ότι αυτό καταστροφικό σημαίνει. Ας μην εχουμε αυταπάτες λοιπόν. Το σημαντικό εδώ λοιπόν δεν είναι το από το που θα δανειστεί το Ελληνικό κράτος όπως εσφαλμένα επιδιώκει να μας παραπληροφορεί το Σαμαροβενιζελικό κατεστημένο αλλά με ποιούς όρους.

Οι αγορές δεν θα μας δανείσουν με καλλίτερους όρους και επιπλέον δεν θα υπάρχει διαρκής πίεση γιά μεταρρυθμίσεις οπως υπάρχει τώρα. Πρόωρη έξοδος στις αγορές με μη ανταγωνιστική οικονομία και με μη διενέργεια των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων θα σημάνει επιτόκιο που θα εγγυηθεί μελλοντική χρεωκοπία της Ελλάδας. Ομως όποιος νομίζει ότι οι ξένοι θα παραμείνουν εκτεθειμένοι σε ένα μελλοντικό PSI είναι τουλάχιστον αφελής! Αυτή την φορά τα ομόλογα δεν θα είναι Ελληνικού αλλά Αγγλικού  δικαίου και θα έχουν ρήτρες που θα δεσμεύουν τον εθνικό πλούτο της χώρας. 

Η καταστροφή που θα πάθει η Ελλάδα σε επόμενη χρεωκοπία θα είναι τέτοια που θα εκμηδενίσει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάκαμψης του βιοτικού επιπέδου του Ελληνα. Θα είναι η καταστροφή μας και ο Σαμαράς αυτό θα πετύχει με την “έξοδο”. Μόνο που όταν η καταστροφή αυτή επέλθει θα βρίσκεται εκτός συνόρων…

Χωρίς μεταρρυθμίσεις οι όροι που θα μας επιβάλλουν οι αγορές θα είναι επαχθείς και θα είναι τέτοιοι που θα εγγυηθούν την Αργεντινοποίηση της χώρας και την καταβαράθρωση του βιοτικού μας επιπέδου. Αυτοί που θα δανείσουν στο Ελληνικό κράτος θα είναι προετοιμασμένοι καλά γιά το ενδεχόμενο αυτό να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Στην περίπτωση μάλιστα που ο ορυκτός πλούτος της χώρας υπερβαίνει κατά πολύ σε αξία τα δάνεια θα υπάρχει συμφέρον των δανειστών να προκληθεί χρεωκοπία της χώρας και κοινωνική αναταραχή. Το βάραθρο το οποίο βρίσκεται ενώπιον της χώρας και στο οποίο επιθυμεί να μας οδηγήσει η παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να μην κάνει αυτά που πρέπει είναι προφανές…

Η πρόωρη έξοδος στις αγορές γιά λόγους μικροπολιτικής αποτελεί ακόμα ένα τέχνασμα της κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει τον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ο τρόπος που επιχειρείται να γίνει η έξοδος αυτή όμως θα βλάψει με μαθηματική ακρίβεια πολλαπλά την χώρα μακροπρόθεσμα καθώς θα επιφέρει μια δεύτερη χρεωκοπία πολύ πιο οδυνηρή από την πρώτη.

Η χώρα δεν θα βγεί από το αδιέξοδο δανειζόμενη από διεθνείς τοκογλύφους και Vulture Funds που τρέφονται με πτώματα χωρών. Η Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι δραστικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορεί να δανειστεί με προνομιακούς όρους από συνταξιοδοτικά αμοιβαία, τράπεζες και μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές.

Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εξυγίανση ώστε να αποφευχθούν οι παγίδες του δανεισμού από αρπακτικά και όρνια των διεθνών αγορών. Επιβάλλει δανεισμό με τα χαμηλά επιτόκια που μας προσφέρει η τρόικα με αντάλλαγμα την πίεση γιά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να κάνει. 

Οι Ευρωπαίοι για άλλη μια φορά αποδεικνύονται πιό φιλέλληνες από τους δικούς μας κυβερνώντες. Το πέταμα του σάπιου πολιτικού μας συστήματος είναι προυπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί μόνιμο Ευρωπαικό πρόβλημα.

Facebook Comments