Ικανοποιημένος από την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας φάνηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της BoJ, Kuroda.

Πιο συγκεκριμένα ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας εξήγησε ότι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς και στην αύξηση του Α.Ε.Π. Σε ότι αφορά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης από το 5,0% στο 8,0% ο πρόεδρος της BoJ εκτίμησε ότι θα επηρεάσει τόσο την κατανάλωση όσο και το Α.Ε.Π στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 αλλά όχι δραματικά.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού ο Kuroda φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την άνοδο των τιμών, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να εκφράζει την πεποίθηση ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιτύχει το στόχο του 2,0% μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους του 2014.Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ακαριαία αλλά σταδιακά με το πληθωρισμό να κινείται πάνω από το 1,0% σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Στη συνέχεια, προέβλεψε ότι η αγορά εργασίας πρόκειται να βελτιωθεί σημαντικά μέσα στο 2014, ενώ εκτίμησε ότι μία αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης δεν κρίνεται επιτακτική για την ώρα. Τέλος υπογράμμισε ότι δεν τον ανησυχούν οι επιδόσεις του δείκτη Tankan όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα καθώς ο δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Facebook Comments