Στο θέμα της φορολόγησης στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για τη διανομή του “κοινωνικού μερίσματος” ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ούτε επιδίωκε ούτε ήθελε την υπέρβαση στους οικονομικούς στόχους. Από την άλλη πλευρά όμως παραδέχτηκε ότι χάρη σε αυτή την υπέρβαση –μέρος της οποίας μοιράζεται σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, όπως είπε-, η χώρα κέρδισε σε αξιοπιστία, οδηγήθηκε σε γρηγορότερη έξοδο από την επιτήρηση υπερβολικού ελλείμματος ενώ αναβαθμίστηκε από τους Οίκους Αξιολόγησης. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε: 

α) Η υπέρβαση στο δημοσιονομικό στόχο δεν είναι επιδίωξη της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός προέβλεπε επίτευξη και όχι υπέρβαση στόχου.  

β) η δημοσιονομική πολιτική δεν ασκείται στο κενό. Ασκείται σε πραγματικό χρόνο και περιβάλλον αβεβαιότητας. Όταν ποσοτικοποιείται ένα μέτρο αυτό γίνεται με βάση τη συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον προηγούμενο χρόνο.

γ) η υπέρβαση των στόχων συνέβαλε στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα μπαίνει σε νέα πορεία.

δ) η υπέρβαση δεν έγινε λόγω υπερφορολόγησης. Η απόδοση των φορολογικών εσόδων υπολείπεται του στόχου κατά 1 δισ. ευρώ και δεν συνέβαλε στην υπέρβαση.

ε) Βασικές πηγές παραγωγής υπερπλεονασμάτων ήταν: η βελτίωση των εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία και από τη συγκράτηση των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό.

Facebook Comments