Μεταξύ 4,90%-5,25% αγοράζουν οι ξένοι - Και επισήμως πλέον η έξοδός μας στις αγορές

MarketNews

Μεταξύ 4,90%-5,25% αγοράζουν οι ξένοι - Και επισήμως πλέον η έξοδός μας στις αγορές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Λίγο μετά τις 14.00 επισημοποιήθηκε η έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας η οποία απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προεγγραφές ξεκινούν από τώρα και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί αύριο Πέμπτη.

Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Banκ, η JP Morgan και Morgan Stanley.

Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό Δίκαιο ενώ αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης την οποία θα διαχειριστεί η JP Morgan θα οριστεί το επιτόκιο.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει το τελικό ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα. Το ομόλογο θα υπόκειται σε αξιολόγηση Caa3/B-/Β-, ενώ η λήξη του θα είναι στις 17 Απριλίου 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βγήκε τελευταία φορά στις αγορές με πενταετή ομόλογα στις 2-2-2010 και πλήρωσε επιτόκιο 6,10%, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα (4-1-2010) είχε δανειστεί πενταετή με επιτόκιο 3,534%.

Νωρίτερα:

Κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες έκδοσης ομολόγου. Πριν από λίγα λεπτά το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει αύριο, Πέμπτη, στις 13:00 τη σχετική εντολή για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά το μνημόνιο.

Έτοιμοι για το άνοιγμα βιβλίου προσφορών είναι και οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι που έχουν αναλάβει ρόλο αναδόχου στη νέα έκδοση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Μέχρι στιγμής πάντως εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε έχει διαψευστεί. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίς το πρωί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Βγαίνοντας ο υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα που ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν καταφέρνει πρωτιές».

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.