Τα πρακτικά από την πρώτη συνεδρίαση της FOMC με προεδρεύουσα τη Janet Yellen εξέπληξαν τις αγορές, ασκώντας πίεση στο δολάριο. Από τη μελέτη των πρακτικών της FED προκύπτει ότι οι αξιωματούχοι δε φαίνεται να αναφέρονται σε μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, αντίθετα κάποια από τα μέλη της επιτροπής φαίνεται να πιστεύουν ότι οι προσδοκίες για μία αύξηση των επιτοκίων έχουν αυξηθεί υπερβολικά.

Πολλοί δηλώνουν ότι μία αύξηση των επιτοκίων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως η ανεργία και ο πληθωρισμός, με δύο μέλη της επιτροπής να τονίζουν ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα μέχρι ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 2,0%.

Ως επιστέγασμα των παραπάνω, ακολούθησε η ομιλία του Evans, με τον αξιωματούχο της FED να εκτιμά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του 2015 με αρχές του 2016. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «Είναι μάλλον απίθανο να δούμε μία αύξηση των επιτοκίων με τον πληθωρισμό στο 1,0%. Η FED θα πρέπει να έχει επιτύχει τους στόχους της σε όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη προκειμένου να πάρει μία απόφαση για αύξηση των επιτοκίων».

Τα πρακτικά της FOMC σε συνδυασμό με τις παραπάνω δηλώσεις οδήγησαν το δολάριο χαμηλότερα με το EUR/USD να τρέχει ράλι, στο 1.3850.

Facebook Comments