PwC: Αισιόδοξο το 67% των Ελλήνων διευθυνόντων συμβούλων για την οικονομία

MarketNews

PwC: Αισιόδοξο το 67% των Ελλήνων διευθυνόντων συμβούλων για την οικονομία , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Αισιόδοξοι εμφανίζονται για το μέλλον της ελληνικής οικονομίες οι διευθύνοντες σύμβουλοι ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC), την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής της εταιρείας για την Ελλάδα Μάριος Ψάλτης.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ψάλτης υποστήριξε ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις και η αρνητική αντίληψη για την οικονομία έχουν αναστραφεί και προσέθεσε ότι η οικονομία αρχίζει να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης με τις προοπτικές για το μέλλον να είναι θετικές.

Παράλληλα τόνισε ότι η σημερινή επάνοδος της χώρας στις αγορές αναιρεί τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η ανάπτυξη της οικονομίας στη χώρα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, πρέπει να έρθει από επενδύσεις σε κλάδους που συγκεντρώνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι ο τουρισμός και οι υποδομές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της PwC μέχρι το 2020 οι υποδομές μπορούν, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), να κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ ενώ και ο τουρισμός μέχρι το 2020, θα μπορούσε επίσης να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ.

Αισιοδοξία για την επόμενη τριετία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα σημαντικό ποσοστό (67%) των διευθυνόντων συμβούλων στην Ελλάδα είναι σίγουροι ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει βελτίωση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Εξίσου αισιόδοξοι (65%) είναι για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, καθώς δηλώνουν σίγουροι για τις προοπτικές ανάπτυξης των εσόδων τους τον επόμενο χρόνο. Ποσοστό 42% των διευθυνόντων συμβούλων πιστεύουν ότι η διεθνής οικονομία θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 40% μέσα σε 12 μήνες.

Ποσοστό 63% επισημαίνουν την ανεπάρκεια των βασικών υποδομών της χώρας. Όπως αναφέρθηκε, οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ελλάδα ανησυχούν για την ανεπάρκεια των βασικών υποδομών, που είναι απαραίτητες για την προσέλκυση επενδύσεων, ειδικότερα τώρα, που με τις διεθνείς συγκυρίες παρουσιάζονται για την Ελλάδα μεγάλες ευκαιρίες για ανάκαμψη.

Ακόμη, εκτιμούν ότι οι μειώσεις προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα δεν θα συνεχισθούν, ενώ αντίθετα σχεδόν ένας στους τέσσερεις δηλώνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής του θα αυξηθεί.

Ποσοστό 49% των επικεφαλής επιχειρήσεων ανησυχούν για την έλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες (αύξηση 20% του αντίστοιχου ποσοστού από το 2012).

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ελλάδα εμφανίζονται εφέτος λιγότερο ανήσυχοι από τα προηγούμενα τρία χρόνια για τη διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους από την κυβέρνηση. Ωστόσο, παραμένουν έντονα επιφυλακτικοί απέναντι στις προσπάθειες του κράτους να στηρίξει την ανάπτυξη.

Ανάγκη πρόσθετων και άμεσων μεταρρυθμίσεων

Ζητούν άμεσες μεταρρυθμίσεις και τη διασφάλιση της εφαρμογής ενός απλούστερου φορολογικού πλαισίου που θα έχει διάρκεια χρόνου. Και ιδιαιτέρως επισημαίνουν την αναποτελεσματικότητα του κράτους στην εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ένας στους δύο επικεφαλής ζητά να διασφαλίζεται η εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης ενώ εννέα στους δέκα τονίζουν ότι η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και ζητούν ένα σταθερό και διεθνώς ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με την PwC, οι ενδείξεις για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται και μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ελληνική οικονομία. Οι επενδυτές στρέφονται από τις αναδυόμενες οικονομίες σε σταθερότερες αγορές, με χαμηλότερο ρίσκο.

Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, καθώς είναι μέλος της Ευρωζώνης με σταθερό νόμισμα και ταυτόχρονα αγορά που εισέρχεται σε περίοδο ανάπτυξης.

Η άποψη αυτή αντικατοπτρίζεται στην έρευνα της PwC καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εμφανίζεται ως πιθανός προορισμός για επιχειρηματικές δραστηριότητες ξένων εταιρειών.

Στο ερώτημα προς τους διευθύνοντες συμβούλους των χωρών της Ευρωζώνης «ποιες τρεις χώρες θεωρείτε πιο σημαντικές για την ανάπτυξή σας μέσα στους επόμενους 12 μήνες;» το 4% των απαντήσεων αναφέρει την Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 2012.