«Βουτιά» 11,3% στις κινεζικές εισαγωγές

MarketNews

«Βουτιά» 11,3% στις κινεζικές εισαγωγές , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Υποχώρηση κατέγραψαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Μάρτιο, οι κινεζικές εξαγωγές, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές (-6,6% σε ετήσια βάση έναντι πρόβλεψης για αύξηση 4,9%). Ακόμα πιο ανησυχητική κρίθηκε η υποχώρηση των εισαγωγών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 μηνών.

Σε ετήσια βάση η μείωση έφτασε το 11,3%, ενισχύοντας τους φόβους ότι η εσωτερική ζήτηση υποχωρεί, υπονομεύοντας την ανάπτυξη. Ήδη η μέση πρόβλεψη των αναλυτών για το τρέχον τρίμηνο είναι ότι η ανάπτυξη από 7,7% το 2013, θα υποχωρήσει στο 7,4% ή και ακόμα χαμηλότερα.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Για να στηρίξει την ανάπτυξη η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ μερικών ημερών την επιτάχυνση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στους σιδηροδρόμους και την κατασκευή εργατικών κατοικιών. Η κεντρική τράπεζα, μετά από 2 μήνες αφαίρεσης ρευστότητας από τη διατραπεζική, αυτή την εβδομάδα προχώρησε σε μια μικρή «ένεση ρευστότητας», αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ελαφρά ανάκαμψη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο Σύνθετος Δείκτης που προ 20ημέρου βρισκόταν κάτω από τις 2.000 μονάδες, χθες ενισχύθηκε προς το επίπεδο των 2.150 μονάδων, με ημερήσια άνοδο 1,3%.

Ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας. Μιλώντας χθες σε επενδυτικό συνέδριο, υποστήριξε ότι ο στόχος για την ανάπτυξη είναι «να κινηθεί περί του 7,5%», γεγονός που σημαίνει ότι «υπάρχει χώρος διακυμάνσεων και δεν πειράζει αν τελικά είναι λίγο υψηλότερη ή λίγο χαμηλότερη». Προχθεσινή έκθεση της ανώτατης υπηρεσίας οικονομικού προγραμματισμού αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει μικρότερα περιθώρια να στηρίξει την ανάπτυξη, καθώς δεν επιθυμεί να αυξηθούν περαιτέρω τα χρέη των περιφερειακών αρχών.