Μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, που αποσκοπούν στον περιορισμό της επιρροής των κομμάτων στη στελέχωσή της, βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Επί τάπητος βρίσκεται πρόταση για μετατροπή των γενικών διευθύνσεων αλλά και των γενικών γραμματειών των υπουργείων σε διοικητικά πόστα, αντί για πολιτικά που είναι σήμερα.

Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι οι γενικοί διευθυντές στο Δημόσιο και οι γενικοί γραμματείες στα υπουργεία θα υπηρετούν θητείες προκαθορισμένης διάρκειας και δεν θα αντικαθίστανται με πολιτικά κριτήρια όποτε αλλάζει κυβέρνηση ή υπουργός.

Ωστόσο, τεχνικές δυσκολίες παραμένουν όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής και διορισμού των προσώπων που θα αναλαμβάνουν αυτές τις θέσεις.

Οι δύο πλευρές πάντως φαίνεται να έχουν προχωρήσει αρκετά στις διαπραγματεύσεις για το Δημόσιο, καθώς πριν αρχίσει η σημερινή συνάντηση, στις 10:30 το πρωί, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι ήδη έχει γίνει ανταλλαγή προσχεδίων για τεχνική συμφωνία (staff level agreement) στα περισσότερα θέματα που αφορούν αλλαγές στο Δημόσιο.

 

Facebook Comments