Με μία μόλις ψήφο διαφορά η Γερουσία ψήφισε τα ξημερώματα του Σαββάτου το φορολογικό νομοσχέδιο, επιβεβαιώνοντας ότι ο κύριος στόχος των ηγετών των Ρεπουμπλικανών είναι να κάνουν πιο πλούσια την ελίτ της χώρας εις βάρος όλων των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών γενεών που θα επωμιστούν το κόστος.

Η έγκριση αυτής της καταλήστευσης του δημόσιου ταμείου από εταιρείες και τους πλούσιους καθιστά σχεδόν βέβαιη την υπογραφή αυτού ή ενός παρόμοιου νομοσχεδίου από τον πρόεδρο Τραμπ τις επόμενες ημέρες. Υπολογίζεται ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 1,4 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία, χρέος το οποίο θα πληρώσουν οι φτωχοί και η μεσαία τάξη, μέσω της μελλοντικής αύξησης φόρων και της περικοπής δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Η μετρίου ύψους μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη που φέρνει το νομοσχέδιο θα πάψει να υφίσταται έπειτα από οκτώ χρόνια.

Μέχρι 13 εκατ. άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα χάσουν την ασφάλιση υγείας, επειδή το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεγάλη αλλαγή στον νόμο Ομπάμα περί καθολικής ασφάλισης υγείας. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί βρήκαν έναν τρόπο να προσφέρουν τεραστίου μεγέθους και μόνιμη μείωση της φορολογίας σε εταιρείες όπως οι Apple, General Electric και Goldman Sachs, που θα εξοικονομήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Επειδή οι γερουσιαστές κατέθεταν τροπολογίες στο νομοσχέδιο έως την τελευταία στιγμή, μόνον όσοι έκλεισαν τη συμφωνία γνώριζαν τι θα καλούνταν να ψηφίσει η Γερουσία.

Δίχως αμφιβολία θα υπάρξουν πολλές αρνητικές εκπλήξεις, καθώς τα δύο Σώματα του Κογκρέσου θα προσπαθούν να συγχωνεύσουν τα δύο νομοσχέδια, ώστε να υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ την τελική τους εκδοχή και να γίνουν νόμος.

Ιδιαίτερα αποκαρδιωτική ήταν η θετική ψήφος που έδωσαν οι γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, Τζον Μακέιν από την Αριζόνα και Τζεφ Φλέικ από τη Φλώριδα. Η κ. Κόλινς, η οποία είχε συμβάλει τον Σεπτέμβριο στην καταψήφιση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση του νόμου Ομπάμα περί καθολικής ασφάλισης υγείας, ψήφισε χωρίς να το πολυσκεφθεί ένα νομοσχέδιο που προκαλεί τεράστια τρύπα στον νόμο Ομπάμα, καταργώντας την υποχρέωση να είναι ασφαλισμένοι οι περισσότεροι πολίτες ή να πληρώνουν πρόστιμο αν δεν το κάνουν. Ο κ. Μακέιν, ο οποίος είχε καταψηφίσει τις φοροαπαλλαγές Μπους διότι ευνοούσαν κυρίως τους πλούσιους και όχι τη μεσαία τάξη, φάνηκε να μην ανησυχεί που αυτό το νομοσχέδιο ήταν ακόμη χειρότερο απ’ αυτήν την άποψη.

Ο κ. Φλέικ, ο οποίος έχει καταφερθεί με σκληρά λόγια κατά του Τραμπ και ο οποίος δεν επιδιώκει την επανεκλογή του, υποχώρησε όταν του έδωσαν ασαφείς υποσχέσεις περί προστασίας των νεαρών μεταναστών που είχαν εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ ως παιδιά. Οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη μείωση της φορολογίας που θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα, επικαλούμενοι διάφορες φαντασιοπληξίες.

Για παράδειγμα, ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει ότι μειώνοντας τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 35% στο 20% θα πετύχει εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων και των μισθών – επιχείρημα που αμφισβητείται από τους περισσότερους αξιόπιστους οικονομολόγους. Σχεδόν το σύνολο αυτών των επιπλέον κερδών θα καταλήξει στις τσέπες των υψηλόβαθμων στελεχών και των μετόχων, λένε οι ειδικοί. O κ. Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το νομοσχέδιο θα τον πλήξει οικονομικά, ενώ στην πραγματικότητα θα αποφέρει στον ίδιο και στην οικογένεια του τεράστια κέρδη. Οι Ρεπουμπλικανοί θα πουν ακόμη μεγαλύτερα ψέματα, προσπαθώντας να υπερασπιστούν αυτό το τρομερό νομοσχέδιο. Καμία ανακρίβεια δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι το Κογκρέσο και ο Τραμπ δίνουν ένα τεράστιο δώρο στους οικονομικούς υποστηρικτές τους, χρεώνοντας το κόστος στην υπόλοιπη χώρα.

Facebook Comments