Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, εξ αιτίας των ανησυχιών για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, ανακοίνωσε ο ερευνητικός όμιλος Sentix.

Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει ο Sentix υποχώρησε στις -17,3 μονάδες τον Απρίλιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χαμηλότερο επίσης από την πρόβλεψη του Reuters (-13,1 μονάδες). Τον Μάρτιο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις -10,6 μονάδες. «Όπως οι ιταλικές εκλογές ώθησαν προς τα κάτω τον δείκτη τον Μάρτιο, έτσι τον Απρίλιο το κυπριακό πρόβλημα, μεταξύ άλλων θεμάτων, ήταν ένα πρόσθετο βάρος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Sentix.

Ο υπο-δείκτης του Sentix για τις προσδοκίες στην Ευρωζώνη μειώθηκε στις 0,5 μονάδες τον Απρίλιο από 8,3 τον Μάρτιο. Ο υπο-δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες διαμορφώθηκε στις -33,5 μονάδες από -27,8 μονάδες τον περασμένο μήνα. Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε και στη Γερμανία, καθώς ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 17,6 μονάδες – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο – από 24,5 τον Μάρτιο. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος στη Γερμανία είναι από την αρχή του έτους γενικά θετικοί, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της ανέκαμψε στο πρώτο τρίμηνο, αν και ο ευρύτερα παρακολουθούμενος επιχειρηματικός δείκτης του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Sentix για την Ιαπωνία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2011, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την πιο επιθετική νομισματική ώθηση στον κόσμο, ύψους 1,4 τρις. δολαρίων έως το τέλος του 2014. Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε και ο δείκτης για τις ΗΠΑ, ενώ μειώθηκε για τις χώρες της Ασίας πλην της Ιαπωνίας. «Η παγκόσμια ανάκαμψη φαίνεται να είναι ακόμη διασφαλισμένη, αλλά οι κίνδυνοι διαταραχής της έχουν σαφώς αυξηθεί», ανακοίνωσε ο Sentix.

Facebook Comments