Στο ζήτημα που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά για την Συνθήκη της Λωζάνης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και ο θεμέλιος λίθος της φιλίας των δύο λαών ήδη από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ. 

Αναλυτικά για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: 

«Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να είναι η επίσκεψη ιστορική, πρέπει να είναι σεβαστό το σύνολο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ από κάθε υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Ελ. Βενιζέλο, τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ινονού» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος υπενθυμίζοντας πως η βάση της φιλίας των δύο λαών είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία «δεν χρειάζεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αλλαγές».

Eρντογάν: Υπάρχουν εκκρεμότητες στην Συνθήκη της Λωζάνης 

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε στο ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στην Συνθήκη της Λωζάνης που πρέπει να συζητηθούν ξανά, ενώ έθιξε και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Ερντογάν: 

Υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά στη Συνθήκη της Λωζάννης. Είναι μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν ήταν μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οικοδομείται ξανά ο πλανήτης μας και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για παράδειγμα είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδας αλλά ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέρεται η λέξη τουρκική. 

Facebook Comments