Υπερφορολόγηση, λιτότητα, εποπτεία εσαεί, βουνό χρέους, ένα τραπεζικό σύστημα που αναζητά απεγνωσμένα ρευστότητα ενώ είναι δεμένο χειροπόδαρα με έναν τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο όγκο με εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, ανεργία, μισθοί ντροπής, τους μισούς σχεδόν πολίτες να προσπαθούν να μάθουν αν μπορούν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα που προσφέρει απλόχερα η κυβέρνηση από αυτά που τους έχει ήδη πάρει, με νέες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο προσεχώς.

Όλα αυτά δεν ζωγραφίζουν την εικόνα μίας χώρας που βγαίνει από τα μνημόνια και που ξεπερνά την κρίση, ούτε την γη της ευκαιρίας η οποία ανοίγει τις πόρτες της για εξαιρετικά κερδοφόρες επενδύσεις, όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας στους ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη.

Αυτή είναι η εικόνα μίας χώρας η οποία έχει μπροστά της ένα ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο και που δύσκολα θα επιστρέψει εκεί που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση που την έφερε εδώ. Και το 2% ανάπτυξη το 2017 που υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά με τόσο θράσος ο πρωθυπουργός, είναι ήδη αδύνατο να επιτευχθεί, και το γνωρίζει πολύ καλά τόσο ο ίδιος όσο και οι ξένοι επενδυτές στους οποίους απευθύνθηκε, αφού για να γίνει αυτό το θαύμα στο δ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα πρέπει να ξεπεράσει το 3,5%.

«Το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και θα είναι προσηλωμένη στο επόμενο βήμα, στην εποχή μετά τη λιτότητα και την ύφεση. Και θα έχουμε ανάπτυξη, επενδύσεις και φυσικά, ευημερία». Άλλη μία υπόσχεση-μαϊμού του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νομίζει προφανώς ότι απευθύνεται σε ένα ανίδεο και ανόητο κοινό, περιγράφοντας στους επενδυτές κάτι που μόνο στη φαντασία του υπάρχει.

Για κάποιον λόγο που μόνο οι βλέψεις του για παραμονή στην εξουσία γνωρίζουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συνδυάσει το τέλος του τρίτου προγράμματος με την… αναγέννηση της Ελλάδας. Εμείς απλά να του πούμε ότι το μνημόνιο θα τελειώσει γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώσει, αφού δεν έχουν καμία διάθεση να δανείσουν στην Ελλάδα κι άλλα χρήματα με ένα νέο μνημόνιο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν τελειώνει η λιτότητα αλλά ούτε και η κρίση. Οι Θεσμοί (έστω και χωρίς το ΔΝΤ) θα συνεχίσουν να θέτουν τους όρους τους στην Ελλάδα, να την ελέγχουν και να της τραβούν το αυτί, όσο καιρό θα πάρει στη χώρα για να τους επιστραφούν όλα αυτά τα λεφτά που έχουν δανείσει. Απλά τώρα θα επιβάλουν μέτρα και λιτότητα χωρίς να δίνουν σεντ όπως έδιναν μέχρι σήμερα, ενώ ουσιαστικά έχει ήδη υπογραφεί το μνημόνιο για το διάστημα που θα έχουμε… βγει από το μνημόνιο, για το 2019-2020, με τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει το τέλος του προγράμματος κύριε Τσίπρα.

Άλλωστε, και ο Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο ίδιο συνέδριο όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε το μαγνητοσκοπημένο αφήγημά του, προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί με την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

“Είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος”, όπως τόνισε.

Ο ίδιος μιλώντας στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες είχε επισημάνει άλλωστε ότι η Ελλάδα ‘έχει “πολλά ριζωμένα προβλήματα που θα παραμείνουν και μετά το 2018“, όπως το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Όπως είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά, δεν θα λυθούν όλα τον Αύγουστο του 2018.

Ο εκπρόσωπος του ESM Nicola Giammarioli διαμήνυσε μάλιστα ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τον ESM θα συνεχιστεί για…. πολλά ακόμα χρόνια. “Με δάνεια προς την Ελλάδα που λήγουν σε πάνω από 40 χρόνια, η δέσμευσή μας προς την Ελλάδα και τα οφέλη από τους προνομιακούς όρους δανεισμού θα ξεπεράσουν χρονικά το πρόγραμμα. Ο ESM είναι ένας μακροπρόθεσμος εταίρος για την Ελλάδα”, σημείωσε.

Σε νέα της έκθεση η Deutsche Bank τόνισε πως πέραν του τέλους του επόμενου έτους, η επιτυχής και βιώσιμη έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα εξαρτηθεί από τρεις κρίσιμους παράγοντες: τη συνεχιζόμενη δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με την Ευρώπη, την ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την χαλάρωση των capital controls, και την πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με μια σταθερή στάση δημοσιονομικής πολιτικής, τα οποία θα προωθήσουν την περαιτέρω ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει και υφαίνει τον ιστό της προεκλογικής του εκστρατείας η οποία θα μπόρεσε να σταθεί σε ένα μόνο αφήγημα αφού όλα τα άλλα έχουν καταρρεύσει: ότι η Ελλάδα επιτέλους «απελευθερώθηκε» από την πολιτική της τρόικας. Έλα όμως που ο ESM θα μείνει μαζί μας για «πολλά χρόνια ακόμα». Όπως τόνισε και η D.B ο ισχυρισμός πως η χώρα επανακτά τον έλεγχο της μοίρας της πιθανότατα θα αποτελέσει και το βασικό στοιχείο της προεκλογικής του εκστρατείας. Άσχετα αν το τέλος της τρόικα δεν σημαίνει και το τέλος της λιτότητας αλλά και της ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό μετά τις εκλογές, προς το παρόν… σανό!

Facebook Comments