Citi: Δύσκολη η ανάκαμψη της Ελλάδας λόγω capital controls και συνεχόμενης λιτότητας

5 λεπτά ανάγνωση
5 Δεκεμβρίου 2017

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνεται η Citigroup σε νέο της note.

Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ του α εξαμήνου αναθεωρήθηκε σημαντικά, αλλά το τρίτο τρίμηνο ελληνική οικονομία σημείωσε επιβράδυνση – το πραγματικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από 0,7% -0,8% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, τα οποία αναθεωρήθηκαν υψηλότερα από το 0,5% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Όπως σημειώνει η Citi, το 2016 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε χαμηλότερα κατά 0,2% στο -0,3%. Σε ετήσιους όρους, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,3% το τρίτο τρίμηνο, από 1,6% το β τρίμηνο (αναθεωρήθηκε υψηλότερα από το 0,8%).

Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,3% (σε τριμηνιαία βάση) το 3ο τρίμηνο, μετά το -0,1% στο 2ο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις συνέχισαν να υποχωρούν (-6,1% από -5,2% στο β τρίμηνο). Η αύξηση των εξαγωγών (πολύ λιγότερο πιθανό να αναθεωρηθεί σε σχέση με άλλα στοιχεία) παρέμεινε ισχυρή (+ 5% σε τριμηνιαία βάση, + 7,8% σε ετήσια βάση).

Όπως σχολιάζει η Citi, οι μεγάλες αναθεωρήσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ είναι ο κανόνας στην Ελλάδα. Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων του α εξαμήνου, τα νέα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ δεν απειλούν σημαντικά  την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομία στο 1,2% το 2017.

Η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει πως αναμένει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να βελτιώνεται, αλλά με πολύ αργό ρυθμό, βραδύτερο από ό, τι προβλέπεται στο πρόγραμμα διάσωσης, λόγω της συνεχιζόμενης λιτότητας, της κακής εγχώριας ρευστότητας εν μέσω capital controls και χωρίς σαφή σημάδια βελτίωσης της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Citi: Η Ελλάδα στις ελάχιστες χώρες με ουσιαστική στήριξη απέναντι στο πετρέλαιο

Σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης και τα δημοσιονομικά σχέδια των
Τασεις επενδυσεων στην Ελλαδα

Ο δρόμος προς την απόλυτη κανονικότητα και την υποχώρηση του ελληνικού χρέους στο 100% του ΑΕΠ

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης εξήρε την ομάδα του Οργανισμού

Risk assets χρυσός και πετρέλαιο – Τί βλέπουν Jefferies, Citi και UBS

Σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον κινούνται πλέον οι διεθνείς