Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η κίνηση του Αμερικανικού δείκτη S&P 500 το τελευταίο 10ήμερο. Ειδικότερα από τεχνικής άποψης, αρχικά είχαμε την πτωτική διάσπαση της ισχυρής στήριξης  που βρισκόταν στις 1830 μονάδες,  επιβεβαιώνοντας έτσι προσωρινά τα σενάρια που ακούγονται τελευταία, για πιθανότητες διόρθωσης στις τιμές των μετοχών.

Αυτό είχε ως λογική συνέπεια να εμφανιστούν μεγάλοι όγκοι συναλλαγών και υψηλή μεταβλητότητα, ικανή να βγάλει εκτός μάχης ακόμα και πολύ έμπειρους Traders. Ασταμάτητη πτώση οδήγησε στην συνέχεια τον Standard & Poor’s μέχρι και τις 1814 μονάδες, απ’ όπου και ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ως εκ θαύματος σε 2 μόλις 24ωρα (!!!), φτάνοντας μέχρι και πάνω από τις 1860 μονάδες, σημείο το οποίο ήταν η αφετηρία όλης της πτωτικής κίνησης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και στο διάγραμμα, ο δείκτης σχετικής δύναμης (Relative Strength Index) έφτασε μέχρι το κρίσιμο επίπεδο του 40, όταν ο Standard & Poor’s έδωσε ανοδική αντίδραση, ανανεώνοντας την διάθεση για bull market .

Επιπλέον πρέπει  να προσθέσουμε πως ο Αμερικανικός δείκτης κινείται ακόμα εντός ισχυρού ανοδικού καναλιού, το οποίο άρχισε να σχηματίζεται το καλοκαίρι του 2011 και πως η ανοδική τάση, τουλάχιστον σε τιμή δείκτη, δεν έχει πληγεί, αφού αυτός απέχει μόλις 2% από τα απόλυτα υψηλά όλων των εποχών. Αντίθετα, πάρα πολλές μετοχές στην Αμερική έχουν καταγράψει μεγάλη διόρθωση από τα υψηλά τους και βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.

Από πλευράς ειδησεογραφίας, καθώς το πρώτο τρίμηνο έχει κλείσει, η ανάπτυξη των εκτιμήσεων των κερδών ανά μετοχή (eps estimates) ήταν 1,2% . Μόλις 4% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα κέρδη ανά μετοχή τους . Από τις 20 εταιρείες, 55% αυτών είχαν κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, 10% βρέθηκαν ακριβώς μέσα στις προβλέψεις και 35% ανακοίνωσαν χαμηλότερα κέρδη από τα αναμενόμενα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι μελετώντας ιστορικά στοιχεία στα αποτελέσματα ενός συνήθους τρίμηνου το 62% των εταιρειών ανακοινώνουν κέρδη ανά μετοχή υψηλοτέρα των εκτιμήσεων 17% ταυτίζονται με τις εκτιμήσεις και 21% πέφτουν εκτός  εκτιμήσεων . Δεν υπάρχουν συνήθως πολλές μετοχές που να βρίσκονται ακριβώς μέσα στις εκτιμήσεις.

Μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες που ανακοίνωσαν κέρδη ανά μετοχή ήταν οι εξής:  Στις 14/4 η Citigroup, στις 15/4 οι Coca Cola, Intel, Johnson & Johnson, Comerica, Northern Trust, στις 16/4 οι Bank of America, US Bancorp, στις 17/4 οι Baker-Hughes, PepsiCo, Goldman Sachs. Η αδυναμία του Αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είχε σημαντικό αντίκτυπο στα κέρδη ανά μετοχή των Goldman Sachs, Bank of America και Citigroup .

Δεδομένου των χαμηλών αναμενόμενων αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο δεν θα ήταν πολύ δύσκολο για τις εταιρείες να τις ξεπεράσουν . Σχεδόν δυο τρίτα των εταιρειών του S&P ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών κάθε τρίμηνο. Συνεπώς περισσότερα αποτελέσματα που θα κυμαίνονται σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μας αποκαλύψουν κάτι σημαντικό για την υγεία των εταιρικών κερδών . Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμα είναι μερικά δείγματα ενδυνάμωσης των κερδών, καθώς και ευνοϊκά σχόλια από τις Διοικήσεις των εταιριών σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές.

Η εταιρική διακυβέρνηση είναι αρνητική εδώ και σχεδόν δυο χρόνια έχοντας ως επακόλουθο την καταρράκωση και των προβλέψεων των κερδών ανά μετοχή .

Facebook Comments