Για το ενδεχόμενο αξιοσημείωτης επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Bundesbank  επισημαίνει ακόμη ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να βασίζονται στη χορήγηση ρευστότητας από μέρους της ΕΚΤ, ενώ τονίζει ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να συζητηθεί η έναρξη της διαδικασίας τερματισμού των έκτακτων μέτρων που σχετίζονται με την κρίση.

«Έπειτα από την εξαιρετικά δυναμική έναρξη του έτους, η οικονομική ανάπτυξη στην Γερμανία αναμένεται να γνωρίσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση κατά το β΄ τρίμηνο», αναφέρει η τράπεζα και εξηγεί ότι η ανάπτυξη των βιομηχανικών παραγγελιών δεν συνεχίστηκε με την ίδια ένταση μετά τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Σημειώνει επιπλέον ότι οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην αρχή του έτους αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα περιορισμού της ανάπτυξης του ΑΕΠ για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η κεντρική γερμανική τράπεζα διευκρινίζει πάντως ότι η γενική οικονομική τάση αναμένεται να παραμείνει σαφώς ανοδική, χάρη στο «εξαιρετικά θετικό κλίμα στην κατανάλωση και στην ζήτηση για νέες οικοδομές».

Στην ίδια έκθεση η Μπούντεσμπανκ αναφέρει ακόμη ότι, αν και δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή να απομακρυνθούμε από τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την κρίση του ευρώ, θα πρέπει η ΕΚΤ να θέσει προοπτικά το ερώτημα του ποιος είναι ο κατάλληλος ρόλος σε θέματα νομισματικής πολιτικής για μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα. Επιπλέον, επισημαίνεται στην έκθεση, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης είναι ακόμη πιο σημαντικό να στηριχθεί η εξομάλυνση της χρηματαγοράς, ώστε να βελτιωθούν και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Facebook Comments