Μετά τις όποιες βαρύγδουπες δηλώσεις αρχηγών και βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου αρχίζουν να «σκάζουν μύτη» και οι θέσεις των υποψηφίων Ευρωβουλευτών επί παντός επιστητού!

Ξαφνικά, ανακαλύπτουν κάποιοι ή κάποιες τον τροχό, οπότε ακούμε τελείως… νέα και πρωτόγνωρα πράγματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν φυσικά δηλώσεις υποψηφίων, που πρόσκεινται στα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρονιά!

Αφορμή για τα προαναφερθέντα έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, υποψήφιας για την Ευρωβουλή, που υποστήριξε το εξής… καινοτόμο: «Οι  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας!!!».

Τι πρωτότυπη, ριζοσπαστική και ιδιαίτερα ρηξικέλευθη άποψη!!!

Τα ίδια ακριβώς έλεγε μια άλλη υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, ειδική σε θέματα Εμπορίου –άσχετα να δεν είχε την παραμικρή επαφή με την αγορά– δεκατέσσερα περίπου χρόνια πριν, σε συνάθροιση Επιμελητηριακών στην Αθήνα.

Βέβαια, η απάντηση τότε Μικρομεσαίου βιοτέχνη ήταν η εξής: «Από τις ξυλιές που τρώμε, η ραχοκοκαλιά αυτή έχει πια στραβώσει!». Μετά από τόσα χρόνια λοιπόν ξυλιές (δηλαδή μετά από φόρους, φόρους και πάλι φόρους), κάποιοι λοιπόν, που ανήκουν στο στρατόπεδο των έως σήμερα κυβερνώντων κομμάτων, ξαναθυμήθηκαν παραμονές εκλογών  τις μικρούς επιχειρηματίες!

Όταν όμως ψήφιζαν οι ομοϊδεάτες τους, τα μύρια μέτρα κατά των Μικρομεσαίων, τότε πολλοί… ερωτοτροπούντες με τους Μικρομεσαίους σιωπούσαν είτε ζούσαν στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη. Το Μνημόνιο βλέπετε έφταιγε γι’ αυτό και όχι οι κακότεχνοι υπουργοί, κ.ά,  που με ανεξήγητη μανία κτυπούν εδώ και χρόνια τις επιχειρήσεις της χώρας. Όλοι τους βρήκαν γερή ραχοκοκαλιά και πράγματι, μετά από τόσα κτυπήματα ετών, τη στράβωσαν!

Με τα όσα πρόβαλε, η συγκεκριμένη υποψήφια, ίσως θα ήθελε αναδείξει εμμέσως τις απόψεις, που πρόκειται να υποστηρίξει στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων!

Απλά ενημερώνουμε και τους υπόλοιπους υποψηφίους, που προσπαθήσουν να φλερτάρουν τη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρηματιών παραμονές Ευρωεκλογών, ότι η ΕΕ διαθέτει μια μεγάλη σειρά πολιτικών υπέρ των Μικρομεσαίων, που αναπτύσσονται εδώ και χρόνια. Το ντοσιέ αυτό θεωρείται πια πλήρες! Ενδεικτικά, παραπέμπουμε σε μια ολοκληρωμένη έκθεση της Επιτροπή του 2003, επτά περίπου χιλιάδων σελίδων, με μέτρα υπέρ των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα στο εξεταζόμενο θέμα εντοπίζεται αλλού: Στην εφαρμογή των όποιων μέτρων, γεγονός που εξαρτάται από το βαθμό αποτελεσματικότητας της εθνικής πολιτικής και όχι της Επιτροπής ή της Ευρωβουλής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κύριο ζητούμενο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι φυσικά τα όσα προαναφέρθηκαν ή κάποια όμοιά τους, αλλά πολλά άλλα με διάσταση ιδιαίτερα σημαντική για όλη την Ευρώπη και τους πολίτες της. Ένα από αυτά είναι η ανατροπή της νέας Οδηγίας περί προστασίας των καταθέσεων στην ΕΕ, την οποία ψήφισε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο.

Αποτέλεσμα της αποδοχής των προβλέψεων της Οδηγίας αυτής είναι ένα: Η απογύμνωση των χωρών της ΕΕ σε κρίση ρευστότητας ή χρέους από κεφάλαια, (και ειδικότερα από καταθέσεις άνω των 100 χιλ. Ευρώ), που θα κατευθύνονται στις χώρες του Βορά για ασφάλεια!

Κλείνοντας θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε το εξής αυτονόητο: H δυναμική του νέου Ευρωκοινοβουλίου εξαρτάται από τα μέλη του, το επίπεδο των γνώσεων και των εμπειριών τους για τα Ευρωπαϊκά θέματα. Είναι χρήσιμος κάθε υποψήφιος είτε είναι ποδοσφαιριστής, είτε τραγουδιστής, είτε ανεπάγγελτος – παιδί του κομματικού σωλήνα!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε δυο συμπληγάδες, την Επιτροπή και το Συμβούλιο, χρειάζεται ένα σύνολο ανθρώπων που να θεωρούνται όχι απλά γνώστες των πολύπλοκών λειτουργιών της ΕΕ, αλλά να φέρουν το τίτλο του «εκτελεστή» (του «killer» κατά τον δόκιμο όρο)!

Διαφορετικά αυτό το θεσμικό όργανο της ΕΕ, που δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ούτε χώρος κοινωνικών συνευρέσεων, θα εξακολουθεί να παίζει στα καίρια και ευαίσθητα θέματα που αποφασίζονται για εμάς με τη διαδικασία της συναπόφασης Ευρ. Κοινοβουλίου – Συμβουλίου, το ρόλο  της παιδικής χαράς και για την επόμενη περίοδο!     

Facebook Comments