Κατά πολύ αυστηρότερα απ ότι αναμενόταν θα είναι τελικά τα stress tests που θα υποβάλει τις 124 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές τράπεζες η  European Banking Authority (EBA), ή αλλιώς η Ευρωπαϊκή Τραπεζική αρχή τον ερχόμενο μήνα και πριν την ανάληψη της εποπτείας του τραπεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος της ζώνης του ευρώ το Φθινόπωρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την πρόεδρο της EBA Andrea Enria να δηλώνει πως η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από την EBA για την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων, θα διασφαλίσει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο για τις εποπτικές αρχές για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που έχουν απομείνει στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ. Προσθέτοντας πως η πλήρης διαφάνεια της άσκησης των stress test θα είναι το κλειδί για την αξιοπιστία τους. 

Σύμφωνα μάλιστα  με το δυσμενές σενάριο, η οικονομία της Ε.Ε. θα διολισθήσει σε μια διετή ύφεση  που θα διαμορφωθεί στο  0,7 %  για φέτος και στο 1,5 % για το επόμενο έτος , με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται από το 2016. Επίσης η ανεργίας τις  28 χώρες μέλη της ΕΕ θα φτάσει στο ρεκόρ του 13 % το 2016  ενώ  οι τιμές των μετοχών θα καταρρεύσουν.

Σημειώνεται πως για να περάσουν οι υπό εποπτεία τράπεζες τα tests θα πρέπει να διαμορφώσουν το  λεγόμενο  Tier 1 στο  5,5 % έναντι των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού τους, με την επισήμανση πως εδώ και καιρό υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΟΟΣΑ και της ΕΚΤ προκειμένου οι τράπεζες να αυξήσουν το συγκεκριμένο δείκτη στο 5% ή υψηλότερα, προκειμένου να προσαρμοστούν με ότι ισχύει για τις Αμερικάνικες τράπεζες .

Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Οκτώβριο και  λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης από τις εθνικές εποπτικές αρχές .

Ειδικότερα εκτός από την ύφεση στην ΕΕ , η οποία κατά τα τρία έτη που περιλαμβάνονται στα τεστ  οι τράπεζες θα  πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια ευρύτερη παγκόσμια κρίση και στα ακίνητα θεωρώντας πως μια κρίση στην Ασία είναι επί της ουσίας παγκόσμια κρίση.

Συν τοις άλλοις , οι τράπεζες πρέπει να διαμορφώσουν τις προβλέψεις τους σχετικά με τις χρηματιστηριακές αγορές  σύμφωνα με την κατάρρευση που γνώρισαν αυτές κατά την κρίση των  dot – com στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και την ασιατική κατάρρευση, όπως και της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers .

Επίσης μεταβολές στην αξία των ομολόγων με την ένδειξη ” διαθέσιμα προς πώληση ” θα  πραγματοποιηθούν μεν σταδιακά, με την EBA όμως να θεωρεί  πως από υποχώρηση της τάξεως του  20% για φέτος  θα φτάσουν στο 60% το 2016 .

Facebook Comments