• Πώληση στο δολάριο μετά τις δηλώσεις Bernanke που υποβαθμίζει τις    πωλήσεις assets ως εργαλείο «σύσφιξης» της νομισματικής πολιτικής
• Απίθανη η μεταβλητότητα στη στερλίνα λόγω βιομηχανικής παραγωγής

Το δολάριο υποχώρησε έναντι των βασικών νομισμάτων μετά την χθεσινή ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, ο οποίος δήλωσε ότι οι πωλήσεις assets θα υλοποιηθούν αργότερα στο πλαίσιο διαδικασίας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι η Fed προτιμά να χρησιμοποιήσει ως βασικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής το επιτόκιο στα πλεονάζοντα αποθέματα ώστε να αποσυρθεί η στήριξη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση θεωρείται τεχνική νομισματικής σύσφιξης με τη χαμηλότερη επιρροή από αρκετούς σκεπτικιστές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Fed Philadelphia, Charles Plosser. Όπως φαίνεται οι αγορές έδειξαν να συμφωνούν μεταφράζοντας τις δηλώσεις Bernanke ως εξής: το δολάριο θα αργήσει να βρει στήριξη ακόμα κι αν η Fed τελικά αντιστρέψει την πολιτική στήριξης.

Η βιομηχανική παραγωγή κυριαρχεί στο ημερολόγιο της Βρετανίας σήμερα με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,4% το Φεβρουάριο μετά από πτώση 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Το αποτέλεσμα είναι απίθανο να μεταβάλλει τις προοπτικές νομισματικής πολιτικής της BoE και επομένως να ασκήσει σημαντική επιρροή στη στερλίνα.

 

Ilya Spivak, Currency Strategist

Facebook Comments