«Φεύγουν 100 εκ. ευρώ την ημέρα καταθέσεων και συνολικά 500 εκ. ευρώ την εβδομάδα από τις τράπεζες», έλεγε ανώτατο στέλεχος συστημικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι δεδομένου της διαθέσιμης αχρησιμοποίητης ρευστότητας ύψους 3 δις. ευρώ που διατηρεί η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
 
Αυτές τις απώλειες καλύπτει σχεδόν κάθε εβδομάδα στις συνεδριάσεις του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Αυτό καλείται να κάνει και σήμερα. Η ιδιαιτερότητα της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι για πρώτη φορά θα είναι δημοσίως γνωστό, αυτό που σχεδόν συνωμοτικά ανέχεται ο Μάριο Ντράγκι εδώ και καιρό, να χρηματοδοτεί εμμέσως το ελληνικό Δημόσιο.
 
Η σωστή κατ’ εμέ (προς αποφυγή πιστωτικού γεγονότος) κίνηση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα,  να κάνει υποχρεωτική την εισφορά των διαθεσίμων όλων των φορέων του Κράτους στον κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται να στερήσει περίπου 1,5 δις. από τις εμπορικές τράπεζες. Καταθέσεις δηλαδή που θα λείψουν και θα πρέπει να καλυφθούν από την ΕΚΤ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υποχωρήσει σε οριακό επίπεδο η διαθέσιμη ρευστότητα.
 
Τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν, κάτι που συνεχώς αρνούνται, να χρηματοδοτήσουν δηλαδή εμμέσως, αλλά πλέον στα φώτα της δημοσιότητας, τις ταμειακές ανάγκες του ελληνικού Κράτους.
 
Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η ΕΚΤ μελετά ούτως ή άλλως μέτρα για τον περιορισμό της παροχής ρευστότητας προς τις εγχώριες τράπεζες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αύξησης της απομείωσης (haircut) που επιβάλλεται στα ενέχυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ έχουν επεξεργαστεί 3 σενάρια για την αύξηση του haircut επί των ελληνικών εγγυήσεων, μειώνοντας σε κάθε περίπτωση τα όρια άντλησης ρευστότητας από τον μηχανισμό ELA.
 
Μια σημαντική αύξηση του haircut θα περιόριζε σημαντικά την δυνατότητα των τραπεζών να αναπληρώνουν την απώλεια των καταθέσεων μέσω του ELA ενώ υπάρχει κίνδυνος ορισμένες τράπεζες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο καθώς είναι αμφίβολο αν έχουν άλλες εγγυήσεις.
 
Όποια από τις παραπάνω λύσεις θέσει σε εφαρμογή η ευρωτράπεζα, τότε με μαθηματική ακρίβεια έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο  επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων , όπως είχε γίνει και στην Κύπρο. Και όπως μαθαίνω η στιγμή αυτή δεν αργεί…

Facebook Comments