Το αφήγημα και ο… μύθος της «σκληρής διαπραγμάτευσης» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 και τις παραμονές του τρίτου μνημονίου, αυτής που η σύζυγος του πρωθυπουργού με τόσο πάθος υπερασπίστηκε λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας στο «εκβιαστικό take it or leave it των δανειστών πάλεψε όσο άντεξε» και «αγωνίστηκε όσο καλύτερα μπορούσε έχοντας απόλυτα συναίσθηση της επικίνδυνης κατάστασης» ενώ «δεν εξαπάτησε κανέναν», το έκαναν πλέον και επίσημα… σκόνη και θρύψαλα, τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο Βίζερ. Όπως και ότι ακολούθησε έως και σήμερα.

Αναφερόμενος στο επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας τον Απρίλιο του 2015, ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο LSE είπε πως «μετά από την Σύνοδο τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα πώς είχε η κατάσταση μεταξύ των υπουργών και του υπουργού του, ότι δεν έβλεπα πώς μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και να πετύχω έναν συμβιβασμό. Και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα, και το κοίταξε», προκαλώντας την θυμηδία του κοινού.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μια χαρά έκανε ότι του υπέδειξαν οι δανειστές, ενώ στο εσωτερικό το έπαιζε θύμα και στόχος των κακών δανειστών, διαμηνύοντας ότι θα αλλάξει την Ευρώπη! Εδώ ακόμη και την Μπαζιάνα κορόιδεψε με την παράστασή του όπως φαίνεται, αφού όπως δήλωσε η ίδια πριν μερικές ημέρες για τις κινήσεις του Τσίπρα εκείνη την μαύρη περίοδο: «Δεν είχε άλλα στο μυαλό του και άλλα έκανε, δεν είπε ψέματα, δεν οπισθοχώρησε. Πάλεψε να διαχειριστεί μια σκληρή, αμετακίνητη κατάσταση που ορθώθηκε μπροστά του άκρως απειλητική. Και το πήγε ως το όριο που είχε η χώρα μπροστά στην τρομακτική πίεση, τον πνιγμό, την τιμωρία». Όχι τίποτα άλλο, αλλά κλαίει χωρίς λόγο κάθε 5η Ιουλίου…

Και φυσικά καμία στιγμή αυτή της 3ετίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρξε ποτέ σκληρή διαπραγμάτευση, ήταν απλά ένα παραμύθι που πουλούσαν Τσίπρας-Τσακαλώτος και λοιποί στο εσωτερικό ακροατήριο για να δικαιολογούν τα μεγάλα «ΝΑΙ σε όλα» που έλεγαν στους δανειστές χωρίς αντίσταση. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τα εύσημα τόσο του πρώην επικεφαλής του Eurogroup όσο και του Σόιμπλε για την συμπεριφορά της κυβέρνησης στη συνέχεια: «Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας και, φυσικά, ο (νυν υπουργός Οικονομικών) Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει παντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε… Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση» υποστήριξε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στους FT. Έκαναν τα πάντα πιο εύκολα για τους δανειστές! Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται κανείς για να καταλάβει ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί;

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Σόιμπλε είχε χαρακτηρίσει πριν μερικούς μήνες  τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών», ενώ είχε τονίσει το περασμένο καλοκαίρι πως «η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται σε καλό δρόμο», χαιρετίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης.

Το ότι το Μαξίμου δεν σχολίασε ούτε και διέψευσε λέξη από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ σημαίνει πολλά.

Σε ανάλογα συμπεράσματα οδηγούν και οι δηλώσεις Βίζερ οι οποίες επίσης δεν σχολιάστηκαν από την κυβέρνηση. Περιγράφοντας την στρατηγική που είχε επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ρισκάροντας τα πάντα για την Ελλάδα, ο  απερχόμενος επικεφαλής του EWG, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην καθημερινή: «Ένα από τα βασικά μέλη της κυβέρνησης μου είπε ότι η πρόθεσή του ήταν να σπαταλήσουν τον χρόνο, καθώς στο τέλος θα τους δίναμε τα χρήματα έτσι κι αλλιώς χωρίς να κάνουν τίποτε. Τότε είχα πει, σταμάτα να ονειρεύεσαι».

Σύμφωνα με τον Βίζερ η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανένα σκοπό να διαπραγματευτεί σοβαρά και απλώς ξόδευε τον χρόνο όλων των υπολοίπων Ευρωπαίων, οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να χάνουν όποιο υπόλοιπο υπομονής είχαν με την χώρα μας.

Με λίγα λόγια κορόιδευαν τους πάντες και κυρίως εμάς. Και ακόμα μας κοροϊδεύουν. Μιλούν για καθαρή έξοδο, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα θα είναι για χρόνια σε εποπτεία και σε λιτότητα η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί. Ο κ. Σκουρλέτης είπε πως δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο και θα υπάρχει και μετά επιτήρηση.

Άλλωστε και ο Βίζερ είπε ;ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό καθεστώς αυξημένης εποπτείας, μέχρι να αποπληρώσει το 75% της ληφθείσας βοήθειας, δηλαδή μέχρι το…2060. Επίσης τόνισε πως για να λάβει η Ελλάδα ελάφρυνση χρέους μετά το τέλος του προγράμματος – ένα ακόμη μέγα αφήγημα Τσίπρα – θα χρειαστεί να υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις. Άρα μία νέα συμφωνία με τους δανειστές. Για ποια καθαρή έξοδο συνεχίζει να μιλά ο κ. Τσίπρας; Μάλλον για καθαρή κοροϊδία πρόκειται…

Facebook Comments