Τι ετοιμάζει ο Σαμαράς;

Axiaplus

Τι ετοιμάζει ο Σαμαράς;, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το δείπνο των ηγετών της ΕΕ και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συναντηθεί με τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Βαγγέλη Βενιζέλο.

Χθες ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Κωστή Χατζηδάκη για το ΕΣΠΑ ενώ το απόγευμα ενημερώθηκε από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα για τις αντιδράσεις των αγορών, δείχνοντας ότι θα δώσει και πάλι προτεραιότητα στην οικονομία.

Στις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μέσα στον Ιούνιο που μπορεί να συνδυαστεί με κινήσεις διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Ως τέτοιες εννοούν να ρίξει γέφυρες σε ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν μείνει χωρίς πολιτική στέγη και να τους συμπεριλάβει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα ή ακόμη και σε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή της ΔΗΜΑΡ που μπορεί να έχουν εσωκομματικές δυσαρέσκειες μετά το όχι καλό αποτέλεσμα που έφεραν τα κόμματά τους.

Η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα βοηθήσει για τον επιπλέον λόγο ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία σειρα δύσκολα νομοσχέδια, πχ το σχέδιο για τους Αιγιαλούς, τη ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, αλλαγές στο χώρο της Υγείας. Αρκετά από αυτά αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις που θα δοκιμάσουν την αντοχή του κυβερνητικού σχήματος. Φυσικά το αν θα ανταποκριθούν οι βουλευτές με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά είναι πάντα ερώτημα.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα δέχεται πλέον την ασφυκτική πίεση του κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ήδη αμφισβήτησε την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας όπως και στον ορισμό Διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος και διορισμό κοινοτικού επιτρόπου.

Εκείνο που απορρίπτει χωρίς συζήτηση ο πρωθυπουργός είναι το αίτημα του κ. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές. Αντίθετα και στην επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς θα προβάλλει ότι με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα και η ομαλή πορεία της χώρας. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών και ότι θα προχωρήσει στην πολιτική που έχει χαράξει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά με έμφαση στην αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών. Θα επιμείνει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να αφήσει οριστικά πίσω την κρίση. Φυσικά θα καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και να εμποδίσει την χώρα να βγει από την κρίση.

Ξεχωριστό θέμα στην μετεκλογική περίοδο αποτελεί η σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος παρότι έχασε 30% της εκλογικής του δύναμης νιώθει ότι βγαίνει ενισχυμένος από το αποτέλεσμα. Από την Χαριλάου Τρικούπη κυκλοφόρησαν πληροφορίες για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων. 

Από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζονται φόβοι ότι ο κ. Βενιζέλος θα προβάλλει περισσότερες απαιτήσεις τόσο σε σχέση με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης όσο και για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Ήδη σημειώνουν ότι στην γαλάζια βάση υπάρχει δυσαρέσκεια σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.