To Eurogroup ολοκλήρωσε τις συζητήσεις σχετικά με την 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Πράσινο φως για νέα δόση 6,7 δισ € μετά την ολοκλήρωση εναπομείναντων προαπαιτούμενων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Σεντένο, δήλωσε μετά την ολοκλήρωσης του, ότι η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε σε επίπεδο πολιτικής συμφωνίας ενώ οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ήταν τεράστιες και η συνεργασία εξαιρετική. Επίσης, υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ο ESM θα εγκρίνει την δόση.

Ο Σεντένο επέμεινε πως έχουμε καλά νέα για την Ελλάδα και καλωσόρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα ανέρχεται στα 6,7 δις ευρώ ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι έχουμε πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. 

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τις τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα στο χρέος.

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι δουλεύουμε για να κάνουμε την Ελλάδα πιο ελκυστική σε επενδύσεις και ότι η Ελλάδα θέλει να βγει με θετικό πρόσημο. “Μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα αναμένεται να βγει το καλοκαίρι από το πρόγραμμα, αλλά γιατί θα είναι πάλι μια “κανονική” χώρα στην ευρωζώνη”, είπε εμφατικά ο Μοσκοβισί.

Ο Κλάους Ρέγκλιν προσέθεσε ότι είναι “πολύ μεγάλη η πρόοδος από την Ελλάδα, η τρίτη η αξιολόγηση έκλεισε πολύ πιο “εύκολα” από ότι πιστεύαμε”. Και συνέχισε λέγοντας ότι “ενθαρρύνουμε τη χώρα να συνεχίσει τις προσπάθειες μετά το κλείσιμο του προγράμματος τον Αύγουστο”.

Ο κ. Ρέγκλιν αναφέρθηκε και στις αγορές οι οποίες έχουν δει την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν συνεχώς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup:

«Το Eurogroup δίνει εντολή στο EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης και της δέσμευσης ότι θα υπάρχει μια συνεχής και αδιάκοπη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς επίσης και την υλοποίηση των κυβερνητικών δράσεων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των ενεργειών που είχαν συμφωνηθεί και καλεί τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν επειγόντως τα εκκρεμή προαπαιτούμενα».

Facebook Comments