Κάλεσμα στις ελληνικές Αρχές να επεκτείνουν τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι Αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Ντράγκι σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή.

Ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει την  προστασία που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες στο πλαίσιο της επερχόμενης τέταρτης αξιολόγησης, ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες και κατ επέκταση αποτελούν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο επίμαχος νόμος Κατσέλη έχει μεν προστατεύσει ευάλωτες ελληνικές οικογένειες από την πλειστηρίαση ακινήτων, αλλά συνάμα έχει προκαλέσει προβλήματα καθώς έχει επιτρέψει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να κρύβονται ανάμεσα στους πραγματικά αδύναμους.

«Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης υπογράμμισε ότι η απρόσκοπτη διενέργεια πλειστηριασμών θα δώσει κίνητρα τόσο στις τράπεζες όσο και στους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, ελαφρύνοντας έτσι τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια που ταλανίζουν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Διευκρίνισε ωστόσο πως οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται την κατάσχεση και τη μεταπώληση ακινήτων ως την «κύρια οδό» για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Η επιστολή Ντράγκι έρχεται στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλουν την Αθήνα να έχει δεχτεί τη πλειστηρίαση 130.000 ακινήτων σε βάθος τετραετίας, κάτι που ωστόσο διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών ισοδυναμούσαν με 100,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 44,6% του συνόλου των πιστώσεων.

Παρά ταύτα, ο όγκος των «κόκκινων» ανοιγμάτων μειώνεται σταθερά τα τελευταία έξι τρίμηνα κι έχει ελαττωθεί κατά 8,2 δισεκ. σε σχέση με την ανώτερη τιμή του, που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2016.

Facebook Comments