Αργεντινή: Συμφωνία για την αποπληρωμή ανεξόφλητων χρεών $9,7 δισ. εντός πενταετίας

MarketNews

Αργεντινή: Συμφωνία για την αποπληρωμή ανεξόφλητων χρεών $9,7 δισ. εντός πενταετίας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σε συμφωνία για τη ρύθμιση ανεξόφλητων χρεών της ύψους 9,7 δισ. δολαρίων (περίπου 7,3 δισ. ευρώ), εντός πενταετίας, προχώρησε η Αργεντινή με την άτυπη ομάδα των πιστωτριών χωρών του Κλαμπ των Παρισίων (Paris Club).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Paris Club, η πρώτη πληρωμή ύψους τουλάχιστον 1,15 δισ. δολαρίων θα καταβληθεί τον Μάιο του 2015 και μία ακόμη θα πρέπει να εξοφληθεί τον Μάιο του 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει μία αρχική πληρωμή 650 εκατ. δολαρίων φέτος τον Ιούλιο και μία πληρωμή 500 εκατ. δολαρίων τον Μάιο του 2015.

Οι πληρωμές αυτές είναι ένα «αναγκαίο και σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των πιστωτών του Paris Club και της Αργεντινής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας των πιστωτών.

Η Αργεντινή, που έκανε στάση πληρωμών το 2001 σε ένα χρέος - ρεκόρ ύψους 95 δισ. δολαρίων, επιχειρεί να λύσει τις διαμάχες της με τους πιστωτές, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές για να αντιστρέψει την πρώτη των συναλλαγματικών διαθεσίμων της και να αποφύγει μία κρίση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών.

Η Πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, που σύστησε πέρυσι μία υπηρεσία για την αναδιάρθρωση του χρέους με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Ερνάν Λορεντσίνο, αντιμετωπίζει τους κατόχους ομολόγων της χώρας που δεν έχουν αποπληρωθεί στα αμερικανικά δικαστήρια, ενώ προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βελτίωση της ακρίβειας των επίσημων οικονομικών στοιχείων.

Το Paris Club -που περιλαμβάνει την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία- προσκάλεσε την Αργεντινή να διαπραγματευθεί μετά την αναθεωρημένη πρόταση που έκανε αυτή για την αποπληρωμή του χρέους της, δήλωσε η εκπρόσωπος του Club στις 14 Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Αξελ Κισίλοφ επισκέφθηκε τη Γαλλία στις 22 Ιανουαρίου για να παρουσιάσει την αρχική πρόταση της χώρας. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Αργεντινής υποχώρησαν πέρυσι κατά 27% στα 28,5 δισ. δολάρια.