Οι ενέργειες της BoJ φαίνεται ότι θα οδηγήσουν τους Ιάπωνες επενδυτές στην αναζήτηση μεγαλύτερων αποδόσεων. Εξαιτίας αυτού, τα περιφερειακά ομόλογα της Ευρωζώνης αναμένεται να σημειώσουν πτώση και αυτό είναι θετικό για το ευρώ.

Όμως, σύμφωνα με τη Citi, αυτό που οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν παραβλέψει να εξετάσουν, είναι η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης εξαιτίας της πτώσης του γεν και της ανόδου του ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα, ο θετικός αντίκτυπος της τεράστιας ρευστότητας στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων θα δώσουν ώθηση στο ευρώ το οποίο θα κινηθεί υψηλότερα. Εάν η ιαπωνική ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις μειώσουν τις τιμές των ομολόγων διεθνώς, τότε η ανάγκη για αποδόσεις και από άλλους επενδυτές θα στρέψει τα κεφάλαια στην Ιταλία και την Ισπανία. Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα επιφέρουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Όλα αυτά, θα μπορούσαν να στηρίξουν το ευρώ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το σενάριο αυτό, πηγάζει από τις ιταλικές εκλογές που θα γίνουν στις 18 Απριλίου. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβέρνηση, αυτό θα είναι αρνητικό για το ευρώ.

 

Χρήστος Αλωνιστιώτης, DailyFX Market Analyst

Μακροπρόθεσμα, η Citi εκτιμά ότι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας σε σχέση με άλλες οικονομίες, θα αποτελέσει τον καταλύτη της κίνησης για το ευρώ.

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι αβέβαιες και ενέχουν σημαντικούς κινδύνους. Ένας από τους κινδύνους αυτούς είναι η άνοδος του ευρώ έναντι του γεν. Η ιαπωνική και η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, ανταγωνίζονται για το ίδιο ποσοστό πωλήσεων σε χώρες όπως η Αμερική και η Κίνα. Είναι προφανές ότι ένα αδύναμο ευρώ είναι απαραίτητο.

Σχόλιο DailyFX.gr: Θεωρούμε ότι τα επιχειρήματα της Citi είναι πολύ ρεαλιστικά και δεν απέχουν σημαντικά από την κίνηση που υπάρχει στις αγορές τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε είναι η πρόταση «Είναι προφανές ότι ένα αδύναμο ευρώ είναι απαραίτητο». Εκτιμούμε ότι το χαμηλότερο ευρώ δεν μπορεί να προέλθει από την αγορά.

Facebook Comments