Ζημίες 94 εκατ. ευρώ (αποτελέσματα μετά από φόρους) ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος της Alpha Bank.

Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων (προσαρμοσμένο για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) ανήλθε σε 249,9 εκατ., έναντι 72,3 εκατ. ευρώ το α ́ τρίμηνο 2013. Τα κύρια λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν σε 579,5 εκατ. το α ́ τρίμηνο 2014 (+37,4% ετησίως).

ο καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 471,3 εκατ. ευρώ το α ́ τρίμηνο 2014, ενισχυμένο κατά 43,8% ετησίως, ως αποτέλεσμα της μειώσεως του κόστους καταθέσεων και της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Τα λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων, μειώθηκαν κατά 5,7% ετησίως σε 329,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης εξόδων / εσόδων (προσαρμοσμένος για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) μειώνεται σε 57% από 83% το α ́ τρίμηνο 2013. Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 395 εκατ. ευρώ το α ́ τρίμηνο 2014 έναντι 449 εκατ. ευρώ το δ ́ τρίμηνο 2013. Οι προβλέψεις ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων μειώθηκαν κατά 32 μονάδες βάσεως σε 253 μονάδες βάσεως. Επίσης ανακοίνωσε ζημίες προ φόρων 107,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2014.

Η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) μηδενίσθηκε τον Μάιο 2014. Η συνολική χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες ανήλθε σε 15,7 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2014, μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 18% του συνολικού ενεργητικού.

Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου προ απομειώσεων διαμορφώθηκαν σε 62,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2014, μειωμένες κατά 459 εκατ. το α ́ τρίμηνο. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 52 δισ., μειωμένα κατά 0,4 δισ. ευρώ το α ́ τρίμηνο, ενώ οι χορηγήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε 9,8 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 41,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2014. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε ευρώ 36,2 δισ., μειωμένα κατά 0,6 δισ., σε αντιστοιχία με τη διαμόρφωση των υπολοίπων των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις στη Νοτιανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε 5,1 δισ., ευρώ ουσιαστικά αμετάβλητες σε επίπεδο τριμήνου. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε για έβδομο συνεχές τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 116% στο τέλος Μαρτίου 2014, έναντι 117% στο τέλος του 2013, ως αποτέλεσμα της μειώσεως στα υπόλοιπα των χορηγήσεων.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Σ. Κωστόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η Alpha Bank ολοκλήρωσε πρώτη την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το δεύτερο κύκλο της ανακεφαλαιοποιήσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με την πρωτοβουλία αυτήν ανοίξαμε τον δρόμο για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, ενώ διευρύναμε τη μετοχική μας βάση με διεθνείς επενδυτές υψηλής ποιότητας. Η πλήρης εξαγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί ορόσημο του επιχειρησιακού μας σχεδίου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τραπέζης».

O διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: «Τα αποτελέσματα του α ́ τριμήνου 2014 επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της χρηματοοικονομικής μας επιδόσεως. Η αξιοσημείωτη πρόοδος της λειτουργικής συγχωνεύσεως της Εμπορικής Τραπέζης, με την ολοκλήρωση της μεταπτώσεως των συστημάτων καθώς και την ενοποίηση των επιχειρησιακών και λειτουργικών υποδομών, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του λειτουργικού μας κόστους σε ετήσια βάση. Επικεντρωνόμεθα, πλέον, στην τρέχουσα πανευρωπαϊκή διαγνωστική μελέτη της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής εξυγιάνσεως των καθυστερήσεων και στην ανάπτυξη του ισολογισμού μας».

Facebook Comments