Μείωση 0,9% εμφάνισε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με πέρυσι, έναντι της μείωσης 1,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του πρώτου τριμήνου τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα προκύπτει ότι η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το πρώτo τρίμηνο του 2013, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,9%.

Αύξηση κατά 5,4% παρουσίασαν, εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,1%.

Επίσης, αύξηση κατά 2,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 1,9%.

Facebook Comments