Σανίδα σωτηρίας, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, προσφέρει η biomar στη Δίας Ιχθυκαλλιέργειες, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της biomar έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες για την πλήρη εξυγίανση της Δίας, προκειμένου λίγο αργότερα να μπορεί να πουληθεί σε επενδυτές. Στην ουσία, η πρόταση της biomar αποσκοπεί στην προετοιμασία της Δίας, ώστε να είναι σε θέση να προσεγγίσει υποψήφιους αγοραστές.

Πηγές της biomar, η οποία αποτελεί βασικό προμηθευτή ιχθυοτροφών της Δίας ξεκαθαρίζουν πως πρόθεσή τους δεν είναι να εξαγοράσουν την Δίας αλλά να την σώσουν από την πτώχευση καθώς θεωρούν έχει τεράστιες προοπτικές και μπορεί να ανακάμψει. Υπογραμμίζουν δε ότι η κίνησή τους σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τις οφειλές που έχει η Δίας απέναντί τους καθώς είναι εξασφαλισμένοι με ενέχυρα και τονίζουν πως δεν σκοπεύουν να γίνουν ιχθυοκαλλιεργητές.

Η πρόταση

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα βασικά σημεία της πρότασης που κατέθεσε η biomar πριν από περίπου δυο εβδομάδες αφορούν στα εξής: κεφαλαιοποίηση χρεών από τράπεζες και biomar, άμεση επανεκκίνηση της εκτροφής των ψαριών, ενδιάμεση χρηματοδότηση και επαρκές κεφάλαιο κίνησης αλλά και τοποθέτηση στελέχους της biomar στο διοικητικό συμβούλιο της Δίας. Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω είναι τα ίδια κεφάλαια και η καθαρή θέση της Δίας να “γυρίσουν” σε θετικά από αρνητικά που είναι σήμερα, ώστε να καταστεί ελκυστική σε επίδοξους επενδυτές. Μάλιστα, η biomar σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το διεθνές δίκτυό της, (είναι μέλος μεγάλου πολυεθνικού ομίλου), προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές.

Επιπλέον, το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για τον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας εκτιμάται πως θα λειτουργήσει θετικά για την υλοποίηση των σχεδίων της. “Για μια εταιρεία που θα είναι αναδιαρθρωμένη και σε έναν κλάδο με τέτοιες προοπτικές θα βρούμε επενδύτες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ξένους, και οι επενδύσεις είναι τεράστιες. Υπάρχουν λιμνάζοντα κεφάλαια προς επένδυση στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της biomar.

Στις τράπεζες τα βλέμματα

Το παραπάνω σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη της Δίας, ενώ και οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) εμφανίζονται θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, όλα θα κριθούν αύριο, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η Δίας. Τα βλέμματα όλων πάντως είναι στραμμένα στις τράπεζες, οι οποίες κρατούν το κλειδί των εξελίξεων.

Facebook Comments