Κακά τα ψέματα, οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόγραμμα δημιουργίας ελλειμμάτων. Το ήξεραν στο κόμμα, το κατάλαβαν στην κυβέρνηση, τους έκλεισαν την πόρτα οι δανειστές. Πάει αυτό.
 
Η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του πρώτου τριμήνου (με την εξαίρεση των τελευταίων 10 ημερών) έκανε μόνο ζημιά στην οικονομία και προκάλεσε την δημιουργία νέων ελλειμμάτων και πιθανότατα και νέας ύφεσης. Πάει όμως και αυτό (όχι αμελητέο ένα εξάμηνο χάθηκε).
 
Είναι δεδομένο ότι για να έχουμε, όχι πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά απλά ισοσκελισμένο προυπολογισμό θα χρειαστούν μέτρα και μάλιστα σημαντικά άνω των 3 δις. ευρώ. Νέος πόνος δηλαδή. Και αυτό όμως τείνει να προεξοφληθεί μαζί με τα νέα διαρθρωτικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο.
 
Αυτό που προβληματίζει όμως είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί και ακόμα περισσότερο να επικοινωνήσει τα εντυπωσιακά οφέλη που θα αποκομίσει η ελληνική οικονομία, άρα θα καρπωθεί η ίδια, από το κλείσιμο της συμφωνίας. Οφέλη που αν γίνουν αντιληπτά μπορούν να κάμψουν ακόμα και τις πιο ακραίες αντιδράσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης.
 
Τα παραθέτω όσο γίνεται πιο συνοπτικά:
 
  • Νέο πακέτο 40-50 δις. ευρώ με τακτικές χρηματοδοτήσεις και προληπτική γραμμή, ανάλογα με την πρόοδο του προγράμματος.
  • Ξεπάγωμα αναπτυξιακών κονδυλίων, ΕΣΠΑ, Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, πακέτο Γιουνκέρ.
  • Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΕΚΤ.
  • Η αναπτυξιακή δυναμική στην οποία θα οδηγούσε μια άμεση συμφωνία θα ήταν ισχυρή. Και αυτό διότι θα αποκλιμάκωνε την αβεβαιότητα που αποθαρρύνειτην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και καθυστερεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η εικόνα στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, μετά την ρεαλιστική στροφή που επιχειρήθηκε, είναι ενδεικτική
  • Η πτώση των αποδόσεων ομολόγων, όπως και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου η οποία ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό τις ευνοϊκές επιπτώσεις της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και των προσδοκιών που συνδέονται με την αποτελεσματικότητά του, θα μπορούσε ενδυνάμει ακόμα και στο τέλος αυτής της χρονιάς να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές. Η Κύπρος το κατάφερε με επιτόκιο κάτω από 4% και μάλιστα ενώ βρίσκεται εντός προγράμματος.
 
Πολύ απλά ακόμα και ο δρόμος για την επιστροφή στις αγορές, και κατά συνέπεια την έξοδο από τον ασφυκτικό έλεγχο και το «σκίσιμο» των μνημονίων, δεν είναι ανέφικτος, εφόσον επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία..

Facebook Comments