1.ΓΝΩΣΗ

Η γνώση είναι δύναμη και στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος. Σ’αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε…ενημερώνοντας σωστά τους αναγνώστες μας σε θέματα διατροφής και υγείας. Όταν γνωρίζετε  τί ισχύει  γίνεται πιο εύκολο ν΄αντισταθείτε σε “θαυματουργές” δίαιτες ή δίαιτες express ή “πρωτοποριακά” χάπια αδυνατίσματος.

2.KΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Να είστε συνεχώς κινητοποιημένοι στην προσπάθεια που καταβάλετε. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είναι συνειδητή η προσπάθεια αυτή και να γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε να χάσετε βάρος (πχ εμφάνιση, λόγοι υγείας, αυτοπεποίθηση, σωματική ευεξία).

3.ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

H τήρηση διατροφικού ημερολογίου αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αυτοπαρακολούθησης διότι βοηθάει να εντοπιστούν διατροφικά λάθη(π χ. υπερβολική πρόσληψη  τροφών).

4.ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ξεκινήστε θέτωντας ρεαλιστικούς στόχους. Οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας (βελτίωση της διατροφής ή/και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας) θα σας ανταμείψουν μακροπρόθεσμα. Είναι πιο ωφέλιμο να φτάσετε σε επιθυμητό σωματικό βάρος έναντι του ιδανικού βάρους. Έχοντας αυτό στο μυαλό σας ενισχύει την αυτοπεποίθηση και σας οδηγεί στην επιτυχία.

5.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών μαθαίνετε ν’αντιμετωπίζετε τα εμπόδια που προκύπτουν.Αρχικά, προσδιορίζονται οι καθημερινές δυσκολίες που  εμποδίζουν την πρόοδό σας. Στη συνέχεια προτείνονται εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης τους.

6.ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Μάθετε ν’αναγνωρίζετε τί ακριβώς πυροδοτεί την αίσθηση της απώλειας ελέγχου(πχ όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε ν’αντισταθείτε στο φαγητό). Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για ν’απομακρυνθεί η αίσθηση αυτή και να γίνουν πιο εύκολες οι συνειδητές επιλογές των τροφών.

7.ΣΥΧΝΑ & ΜΙΚΡΑ ΓΕYΜΑΤΑ

Η  υιοθέτηση αυτή παραμένει ο χρυσός κανόνας για την απώλεια των περιττών κιλών. Ξεκινήστε σωστά την ημέρα επιλέγοντας ένα πλήρες πρωινό γεύμα. Αυτό θα ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και θα μειώσει το έντονο αίσθημα της πείνας μέχρι το επόμενο γεύμα. Το σωστό πρωϊνό σχετίζεται όχι μόνο με απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα αλλά δίνει περισσότερη θρεπτική αξία στο σύνολο της διατροφής που ακολουθείτε.

8.ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Σχεδιάστε τα ενδοιάμεσα σνακς ή γεύματα και οργανωθείτε κατάλληλα ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα όταν και όπου πρέπει. Ο σχεδιασμός αποτελεί μια απλή συνήθεια και απαιτεί κάποιο χρόνο.

9.ΠΟΙΚΙΛΙΑ & ΜΕΤΡΟ

Επιλέξτε τρόφιμα απ ΄όλες τις ομάδες τροφίμων και καθιερώστε το μέτρο.Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα όταν συνολικά η διατροφή είναι ισορροπημένη. Ξεχάστε τη στέρηση και αποφύγετε την μονοφαγία.

10.ΣΤΗΡΙΞΗ

Κερδίστε το στοίχημα της απώλειας του βάρους με τη βοήθεια του διαιτολόγου και την στήριξη των φίλων, του/της συντρόφου ή συζύγου.Η ηθική στήριξη από το οικογενειακό,φιλικό ή κοινωνικό περιβάλλον παίζει σπουδαίο ρόλο σε κάθε νέο ξεκίνημα αλλά και στην μετέπειτα πορεία. Μπορείτε ν΄αναζητήσετε τη στήριξη και μέσα από τις ομαδικές συνεδρίες που διοργανώνονται.

11.ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Είναι σημαντική διότι τροφοδοτεί τα κίνητρα που ήδη έχετε από την πρώτη στιγμή.Επιλέξτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας ύστερα από κάθε επιτυχή προσπάθεια (πχ καταφέρατε να χάσετε 5 kg τον προηγούμενο μήνα ή έχετε καθιερώσει πλέον το πρωινό γεύμα ή προσθέσατε φρούτα σε καθημερινή βάση).

12.ΦΑΓΗΤΟ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ

Να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε φαγητό εκτός σπιτιού.Είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείτε σε έλλειψη ελέγχου και άρα στην υπερκατανάλωση. Όπου είναι εφικτό ελέξτε το μέγεθος της μερίδας που σας σερβίρουν.

13.ΑΣΚΗΣΗ

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο στην απώλεια όσο και στην συντήρηση βάρους.Καθημερινό περπάτημα διάρκειας 45 λεπτών θα βοηθήσει στο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο.

14.ΑΡΝΗΣΗ

Μάθετε να λέτε όχι όταν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι. Δεν είστε υποχρεωμένοι να υποκύπτετε σε κοινωνικές πιέσεις εάν δε το θέλετε.Καλό είναι να εξασκηθείτε στο ν’αρνείστε φαγητό ευγενικά αλλά σταθερά.

15.ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Πιστέψτε στον εαυτό σας! Να έχετε στο νου σας ότι σχεδόν πάντα θα υπάρχουν υποτροπές. Η απόκτηση καινούριων διατροφικών συνηθειών απαιτεί χρόνο και υπομονή. Μην έχετε υψηλές προσδοκίες από την αρχή διότι είναι πολύ πιθανό ν’απογοητεύσετε τους εαυτού σας.

Facebook Comments