Τα στοιχεία για τη συρρίκνωση των ρευστών της Ελλάδας μπορεί να ασκήσουν έξτρα πίεση στην κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Συγκεκριμένα, οικονομολόγοι αναφέρουν ότι τα στοιχεία της ανεργίας που ανακοινώνονται την Τετάρτη, δείχνουν ότι παραπάνω από το 25% των Ελλήνων είναι άνεργοι, αναφέρει το Bloomberg. Αυτό μια ημέρα πριν από την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν για την Ελλάδα.

«Με την ρευστότητα να συρρικνώνεται, η κυβέρνηση θα καθυστερεί πληρωμές και ως εκ τούτου υπάρχει μια επίδραση στην πραγματική οικονομία. Είναι προφανές ότι η οικονομία θα αισθανθεί τις επιδράσεις από αυτή τη νέα αβεβαιότητα, ακόμη κι αν τελικά αποφευχθούν τα χειρότερα», δήλωσε ο Riccardo Barbier Hermitte, επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho International για την Ευρώπη.

Η αδυναμία συμφωνίας και οι συνεχείς εκροές καταθέσεων οδηγούν την ΕΚΤ σε «σκέψεις» περί συγκράτησης της έκτακτης ρευστότητας για τις τράπεζες, ώστε να περιορίσει το δικό της ρίσκο. Κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας και την παραμονή της στο ευρώ.

«Η ΕΚΤ ασφαλώς κρατάει το όπλο, αλλά δεν θα θέλει να τραβήξει τη σκανδάλη», είπε χαρακτηριστικά ο Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή του. «Εάν η κεντρική τράπεζα έκλεινε την κάνουλα, τότε μηχανικά ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα χρεοκοπούσε».

Facebook Comments