Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται τους τελευταίους μήνες για επιχειρηματικά deals στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο επικεφαλής της PWC στην Ελλάδα, Κώστας Μητρόπουλος, κατά την παρουσίαση μελέτης της εταιρείας για τις εξαγορές και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρονιά που θα γίνουν τα πρώτα ουσιαστικά deals θα είναι το 2015 και ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου αναμένεται να ωριμάσουν οι συζητήσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ήδη μέσα στο 2014 έχουν ανακοινωθεί συναλλαγές ύψους 3,3 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το σύνολο των deals του 2013, ενώ αρκετές συμφωνίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης, μεταξύ των οποίων αεροδρόμια, μαρίνες, λιμάνια, η πώληση του ΑΔΜΗΕ και ιδιωτικοποιήσεις ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Όπως εκτιμά η PWC, σημαντικό είναι ότι το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών για την Ελλάδα αναθερμαίνεται, και στην παρούσα φάση αφορά μεγάλες εταιρείες που δεσπόζουν στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, και έχουν προοπτικές ανάπτυξης και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν έχει ακόμη παγιωθεί το ενδιαφέρον για εταιρείες που συγκαταλέγονται σε αυτές που θα αναδιαρθρωθούν μέσα στο γενικότερο σχέδιο αναδιάρθρωσης ολόκληρων επιχειρηματικών κλάδων, που προωθείται για την επιτάχυνση της ανάκαμψης.

Οι κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο δ΄ τρίμηνο του 2014. Πρόκειται για πολύπλοκες συναλλαγές καθώς σε αυτές θα πρέπει να συμφωνήσουν  τέσσερις τράπεζες, και ακόμη και στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί, χρειάζεται ρευστό για την επανεκκίνηση των εταιρειών.

Συνολικά, η δυνητική δεξαμενή των deals που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σταδιακά στην Ελλάδα διαμορφώνεται μεταξύ 100-150. Σήμερα, οι συμφωνίες που προχωρούν γίνονται με χρήματα από το εξωτερικό, ωστόσο αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με την οικονομία, και κυρίως από το 2016, οι συναλλαγές αυτές θα είναι κυρίως ενδοομιλικές.

Σύμφωνα με την μελέτη της PWC, το 2013 πραγματοποιήθηκαν εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 3,3 δισ. ευρώ ενώ συμπεριλαμβανομένων και των εκδόσεων ομολόγων, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν σχεδόν 6,2 δισ. ευρώ. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι τράπεζες και γενικότερα ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με τα deals να αντιστοιχούν στο 27% επί του συνόλου και ακολούθησε ο κλάδος της ψυχαγωγίας με 25% και των ακινήτων με 24%

Όπως ανέφερε ο Κ. Μητρόπουλος, η έννοια των distressed συναλλαγών στην Ελλάδα έχει αποδυναμωθεί και πλέον τα deals αφορούν ακριβά private equity.

Η PWC από την πλευρά της, βρέθηκε στην  πρώτη θέση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης με βάση τον αριθμό των συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά, και στη δεύτερη θέση με βάση την αξία των συναλλαγών

Facebook Comments