Βραδύτερη ανάπτυξη φέτος και ταχύτερο ρυθμό στην αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Fed, μετά τη διήμερη συνεδρίασή της. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος 2,1%-2,3%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,8%-3%, ενώ η μέση εκτίμηση για το επίπεδο των επιτοκίων στο τέλος του 2015 αυξήθηκε σε 1,2% από 1,125% και στο τέλος του 2016 σε 2,5% από 2,25%.

Αποφασίστηκε επίσης, όπως ευρέως αναμενόταν, να μειωθεί ο μηνιαίος ρυθμός εκτύπωσης δολαρίων κατά 10 δισ. δολ., από τα 45 στα 35 δισ. δολ.

Eυφορία
Παρά τις εξελίξεις αυτές οι δείκτες στη Wall Street κατέγραψαν νέα άνοδο, με τον S&P-500 να επιστρέφει πάνω από τις 1.950 μονάδες. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της διοίκησης, η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αναγνώρισε ότι στις αγορές κυριαρχεί ευφορία και ότι οι διακυμάνσεις είναι περιορισμένες, αλλά υποστήριξε πως δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι αυτό οφείλεται στην επανάπαυση των επενδυτών λόγω της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η κ. Γέλεν διέψευσε, επίσης, τις πληροφορίες ότι εξετάζεται η επιβολή «προμήθειας εξόδου» από τα αμερικανικά ομόλογα, ώστε να αποτραπεί μαζικό ξεπούλημα όταν θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια.

Το ανακοινωθέν της Fed περιείχε ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με εκείνο του Απριλίου, με σημαντικότερες την ελαφρώς πιο αισιόδοξη διατύπωση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την ελαφρώς πιο απαισιόδοξη διατύπωση για την πορεία της καταναλωτικής ζήτησης. Για την πορεία του πληθωρισμού η πρόεδρος της Fed εμφανίστηκε καθησυχαστική, χαρακτηρίζοντας τα πρόσφατα στοιχεία ως «θόρυβο» (ο δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεχε» με 2,1% τον Μάιο) και προβλέποντας ότι σύντομα θα επιστρέψει κάτω από το 2%.

Η πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη φέτος αποδίδεται στην εξαιρετικά αρνητική επίδοση της οικονομίας το α τρίμηνο, που όμως στη Fed θεωρούν ότι οφείλεται στη βαρυχειμωνιά.

Αναθεώρηση
Η επίδοση του α τριμήνου ενδεχομένως μάλιστα να αναθεωρηθεί περαιτέρω πτωτικά, καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε το α τρίμηνο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, φθάνοντας τα 111,2 δισ. δολ., από 87,3 δισ. δολ. στα τέλη του 2013. Οι εξαγωγές υποχώρησαν από 407,1 σε 399,7 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 494,4 σε 510,9 δισ. δολ. Μετά τα στοιχεία αυτά οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ΑΕΠ για το α τρίμηνο θα αναθεωρηθεί πτωτικά, αυξάνοντας τη συρρίκνωση στο 2%, από 1%.

Facebook Comments