Υπέρ της εκλογής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκαν με δηλώσεις τους οι επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αξιολόγηση των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26-27 Ιουνίου, οι νέοι επικεφαλής των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισαν ως την πλέον σημαντική την πρόταση για τον διορισμό του Γιούνκερ της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο νέος επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της επιλογής του Γιούνκερ για επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν και υπέρ των προτεραιοτήτων που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξέφρασε ικανοποίηση διότι δεν σχημάτισε πολιτική ομάδα η ακροδεξιά.

Υπέρ της εκλογής Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν τάχθηκε και ο νέος επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, χαρακτηρίζοντας ως την σημαντικότερη απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την τοποθέτηση του Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τόνισε πάντως ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα δώσουν λευκή επιταγή στη νέα Κομισιόν και επιθυμούν αποφασιστική δράση για νέες θέσεις εργασίας, νέα ενεργειακή πολιτική, νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Αναφανδόν υπέρ της έγκρισης του διορισμού του Γιούνκερ από το Ευρωκοινοβούλιο στη θέση του προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ.

Τις παλαιότερες δηλώσεις της, υπέρ της εκλογής Γιούνκερ στη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επανέλαβε και η επικεφαλής της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς.

Facebook Comments