Ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ άβολα» με τα σημερινά επίπεδα της αμερικάνικης χρηματιστηριακής αγοράς, υποστηρίζοντας ότι δεν μεταφράζονται σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Dow Jones ξεπέρασε τις 17.000 μονάδες την Πέμπτη πριν το κλείσιμο της αμερικάνικης αγοράς για το τριήμερο της 4ης Ιουλίου. Το άλμα ήρθε καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η οικονομία δημιούργησε περισσότερες από τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο (288.000) και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,1%.

Ωστόσο ο Στιγκλιτς, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, δήλωσε ότι το ράλι δεν είναι ένα σημάδι ότι είμαστε μάρτυρες μίας ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Αντ αυτού, θα δούμε τη συνέχιση της «ύφεσης του βόρειου Ατλαντικού» (North Atlantic malaise), είπε χαρακτηριστικά.

«Θυμηθείτε, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό είναι σε πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα, πολύ χαμηλότερα από ό, τι πριν από την κρίση. Οι μισθολογικές αυξήσεις είναι πολύ αδύναμες, πολύ κάτω από αυτό που θα έπρεπε να είναι αν υπήρχε μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Στίγκλιτς. Υπάρχουν πολλοί δείκτες που υποδηλώνουν ότι αυτό που βιώνουν οι ΗΠΑ είναι μια αδύναμη ανάκαμψη της οικονομίας».

Τέλος, ο Στίγκλιτς τονίζει ότι η Federal Reserve έχει κάνει «ακριβώς αυτό που έπρεπε» με το να μην προχωρά άμεσα σε αυξήσεις των επιτοκίων.

Facebook Comments