Πως θα πρέπει να ετοιμάζονται οι επενδυτές για την επόμενη ημέρα στις αγορές;

Όπως είναι πλέον γνωστό, η Fed οδεύει ολοταχώς προς την ολοκλήρωση της στήριξης στην αμερικανική οικονομία. σύμφωνα με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αλλά και άλλα επενδυτικά funds, η ολοκλήρωση του QE αναμένεται μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ποιες συνθήκες δημιούργησε το QE στις αγορές;

Με τη Fed να κατακλύζει με ρευστότητα τις αγορές προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από το 1929, παρατηρήθηκε μια δραματική πτώση της μεταβλητότητας σε κάθε asset. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρόνια που ακολούθησαν το ξέσπασμα της κρίσης, η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων κυμαινόταν μεταξύ 6%-8% ενώ τώρα είναι κάτω από το 3%. Αντίστοιχα, η μεταβλητότητα στον S&P 500 όπως αυτή μετράται από το VIX, ήταν μεταξύ 18%-20% και τώρα είναι κάτω από 12%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών και των ομολόγων και των μετοχών.

Η αποχώρηση της Fed από τη στήριξη της οικονομίας, σημαίνει ότι η οικονομία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διατηρήσει την οικονομική της δραστηριότητα με τους δικούς της πόρους. Στην πραγματικότητα, η αποχώρηση της Fed θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό ρευστότητας το οποίο μπορεί να καλυφθεί μόνο από την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού και δεν είμαστε σίγουροι ότι οι αμερικανικές τράπεζες μπορούν να δανείσουν στον απαραίτητο βαθμό. Αυτό είναι και μια ανησυχία που εκφράζουν αρκετά από τα μέλη της Fed.

Η αποχώρηση της Fed θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας στην αύξηση της μεταβλητότητας και οι αγορές θα αρχίσουν να αναζητούν το δικό τους σημείο ισορροπίας. Στις ανησυχίες των αναλυτών κυριαρχεί αυτή που θέλει την αμερικανική ανάπτυξη να επιδεινώνεται μετά την αποχώρηση της Fed. Αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, τότε οι αγορές θα πρέπει να σπεύσουν να το προεξοφλήσουν κάποια στιγμή μέχρι και τον Οκτώβριο.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τους επενδυτές

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Winthrop Capital Management, οι επιπτώσεις της αποχώρησης της Fed από τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, θα είναι οι ακόλουθες.

1.  Αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας. Χωρίς τις ενέσεις ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα, οι αγορές θα κληθούν να βρουν μόνες τους τα σημεία ισορροπίας. Αυτό ισχύει τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.

2. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν, με το εύρος διακύμανσης για τους επόμενους 12 μήνες να είναι 2,50%-3,60%.

3. Τα θεμελιώδη θα αρχίσουν να έρχονται στο προσκήνιο. Οι επενδυτές θα αρχίσουν να εξετάζουν και πάλι τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη των εταιρειών και όχι το ποιες εταιρείες ευνοούνται περισσότερο από τη ρευστότητα.

4. Η Fed θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά το επιτόκιο που πληρώνει στις τράπεζες για να διατηρούν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους σε αυτήν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της καταναλωτικής πίστης και την άνοδο του πληθωρισμού

Facebook Comments