Οι θετικές εκτιμήσεις του Ρέγκλινγκ απεικονίζονται και στην αναβάθμιση από τον οίκο Fitch της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδα από B- σε Β με θετικές προοπτικές.

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, «ακόμη και με την αναβάθμιση παραμένει όμως το ρίσκο υψηλό για το ελληνικά χρεόγραφα, η χώρα βρίσκεται πέντε βαθμίδες μακριά από την ομάδα των αξιόπιστων οφειλετών.

Ωστόσο η αναβάθμιση της Αθήνας αποτελεί σημαντικό βήμα στο δρόμο επιστροφής της χώρας στις αγορές…η αύξηση των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα ανοίγει και πάλι μια συζήτηση που θωρούνταν ότι είχε κλείσει.

Πρόκειται για το ερώτημα πώς πρέπει να συνοδευτεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με αποθέματα ρευστότητας ή με γραμμή πιστοληπτικής στήριξης από τον ESM; Είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup. (…) Από ελληνική σκοπιά η πιστολητπική γραμμή στήριξης έχει το μεγάλο μειονέκτημα ότι θα ήταν συνδεδεμένη με μεταρρυθμιστικούς όρους, γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ένα μαξιλάρι ασφάλειας γύρω στα 19 δις ευρώ». 

Facebook Comments