Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις για το χρέος της Αργεντινής

MarketNews

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις για το χρέος της Αργεντινής, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι εκπρόσωποι της Αργεντινής και των δύο κερδοσκοπικών κεφαλαίων που συνάντησαν την Παρασκευή, ξεχωριστά, τον Αμερικανό μεσολαβητή στη Νέα Υόρκη δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, η οποία κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών λόγω της υπόθεσης αυτής.

Τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν δώσει διορία μέχρι τις 30 Ιουλίου στο Μπουένος Άιρες να καταβάλει το ποσό του 1,3 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια που το 2005 και το 2010 αρνήθηκαν το «κούρεμα» του χρέους της Αργεντινής, σε αντίθεση με το 93% των πιστωτών της χώρας.

«Η κάθε πλευρά μου παρουσίασε τις θέσεις της, όχι όμως παρουσία της άλλης πλευράς. Δεν βρέθηκε καμία συμφωνία. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα γίνει διάλογος», δήλωσε ο Αμερικανός μεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ που διορίστηκε από το δικαστήριο για να βρει μια λύση στο αδιέξοδο.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνια Κίρσνερ, έχει δηλώσει ότι η χώρα της επιθυμεί να συνεχίσει τον διάλογο «για να βρεθεί μια λύση με δίκαιους και νόμιμους όρους για το 100% των πιστωτών».

Σημείωσε ωστόσο ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι το ποσό που ζητείται να καταβληθεί είναι πολύ υψηλό, τα αμερικανικά δικαστήρια θα πρέπει να αναστείλουν την εφαρμογή των αποφάσεών τους.

Η Αργεντινή ζητά να ανασταλεί η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τους υπόλοιπους πιστωτές της που το 2005 και το 2010 δέχτηκαν το κούρεμα του χρέους.

Ωστόσο ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα έκρινε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει τις καταβολές προς τους άλλους πιστωτές της εάν προηγουμένως δεν αποπληρώσει τα χρέη της προς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML Capital και Aurelius Management.