Νέα επιδείνωση για το οικονομικό κλίμα σε Γερμανία και Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος ZEW για τη Γερμανία ανακοινώθηκε στις 27,1 μονάδες για τον Ιούλιο έναντι εκτιμήσεων για 28,2 μονάδες, ενώ η αντίστοιχη μέτρηση για την Ευρωζώνη ήταν στις 48,1 μονάδες από 58,4 τον προηγούμενο μήνα.

Η οικονομική εμπιστοσύνη προς τη Γερμανία εξακολουθεί να μειώνεται και αυτό είναι φυσιολογικό να πιέζει και την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και αν τους προηγούμενους μήνες υπήρχε η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία, εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο κίνδυνος αυτός έχει περιοριστεί σημαντικά.

Είναι προφανές ότι στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί ένα περίεργο «κοκτέιλ» μακροοικονομικών και δομικών προβλημάτων που εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και την επιστροφή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι ανακοινώσεις, οδήγησαν το EUR/USD στα 1,3590.

Θετική έκπληξη από τον πληθωρισμό στην Αγγλία – στα ύψη η στερλίνα

Η στερλίνα μετά τις τις πιέσεις που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες βρήκε στήριξη από τις σημερινές ανακοινώσεις που εξακολουθούν να δείχνουν θετικά σημάδια για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και κινήθηκε υψηλότερα. Ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε στο 1,9% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 1,6%.

Η σημερινή ανακοίνωση, με τον πληθωρισμό κοντά στα επίπεδα του 2%, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά θετικών στοιχείων που δείχνουν τη διαρκή και σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας της Αγγλίας. Σήμερα αναμένουμε και την ομιλία του Carney και πως αυτή θα επηρεάσει τη στερλίνα καθώς μετά τα θετικά νέα και παρόλο που η αγορά έχει σε κάποιο βαθμό αποτιμήσει την επερχόμενη αύξηση στα επιτόκια, ένας πιο επιθετικός τόνος θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω στήριξη στο νόμισμα. Μεγαλύτερες διακυμάνσεις είναι πιθανότερο να υπάρξουν έναντι του ευρώ, καθώς σήμερα αναμένεται και η ομιλία της Yellen που αναμένεται να επηρεάσει τα ζεύγη του δολαρίου και συνεπώς η αγορά να εμφανιστεί πιο επιφυλακτική σε αυτά τα ζεύγη.

Η στερλίνα ενισχύεται σημαντικά έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

Facebook Comments