Πότε ήταν η τελευταία φορά που η Fed αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κλάδους δηλώνοντας ότι είναι σε παράλογα υψηλά επίπεδα;

Η χθεσινή, πρώτη κατάθεση της Προέδρου της Fed, ενώπιον της αρμόδιας για τραπεζικά θέματα, επιτροπής του Κογκρέσο, χαρακτηρίστηκε από έναν έντονα διπλωματικό χειρισμό των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τη Fed, αλλά και αυτών που θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον.

Η Janet Yellen επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση, αλλά παρόλα αυτά δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης, οι άνεργοι παραμένουν πολλοί και αρκετοί κάδοι δεν έχουν ανακάμψει από τις απώλειες της κρίσης. ως εκ τούτου, η Yellen τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται ακόμα στήριξη.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνει πίσω όσον αφορά το tapering, απλά μας προετοιμάζει για τα νέα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η Fed, προκειμένου οι αγορές να μη στερηθούν την απαραίτητη ρευστότητα. Στα θετικά των χθεσινών δηλώσεων και η αναφορά στην πλεονάζουσα ρευστότητα των αμερικανικών τραπεζών. Πλέον έχει γίνει σχεδόν βέβαιο ότι με τη λήξη του QE ή και λίγο αργότερα (αφού θα έχουν φανεί οι συνέπειες της έλλειψης ρευστότητας), η Fed θα μηδενίσει το επιτόκιο που πληρώνει στις αμερικανικές τράπεζες για να κρατάει τα κεφάλαιά τους. Με τον τρόπο αυτό θα εξαναγκάσει τα περίπου $2,7 τρισ. να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

Πρόκειται για ένα ποσό αντάξιο των QE2 και QE3 που θα είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη σε περίτπωση που οι τράπεζες το διοχεύτευαν στην οικονομία, με την μορφή του δανεισμού.

Παράλογη αισιοδοξία;

Ένα στοιχείο που κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ότι η Yellen αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες μετοχών για τις οποίες τόνισε ότι με βάση το μοντέλο αποτίμησης της Fed, βρίσκονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Οι κατηγορίες αυτές αφορούσαν τα small caps, τις εταιρείες βιοτεχνολογίας και τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης. Η τελευταία φορά που υπήρξε αναφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες μετοχών από τη Fed, ήταν πριν από 14 χρόνια όταν τότε είχε εστιάσει στον κλάδο τεχνολογίας ο οποίος τελικά προκάλεσε την κρίση των dot com.

Facebook Comments