Τον παλιό καλό καιρό ήταν καλύτερα να είσαι μέτοχος τράπεζας πάρα πιστωτής αυτής. Αν η τράπεζα πλήρωνε 2% για το κόστος απόκτησης ρευστότητας και δάνειζε με 7%, η λογική έλεγε ότι είναι καλύτερα να είσαι μέτοχος από το να είσαι απλά πιστωτής αυτής (είτε κατάθεσης ή ομολογιούχος), διότι θα βγάλεις πιο πολλά.

Σήμερα όμως με το ποσοστό των προβληματικών δανείων, το να είσαι μέτοχος δεν είναι πια υπέρ σου. Μάλιστα,  όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουμε ακόμα δρόμο πριν καθαρίσουν οι προβληματικές πιστώσεις και να προτιμήσει ξανά κανείς να είναι μέτοχος αντί πιστωτής. Σήμερα όμως δεν συμφέρει να είσαι ούτε πιστωτής τράπεζας.  Οι αποδόσεις που δίνει η τράπεζα δεν θα έλεγα ότι είναι τέτοιες που να συγκινούν κανέναν.

Υπάρχει όμως μια κατηγορία πιστωτή, που μάλλον έχει επωφεληθεί. Αυτή η κατηγορία είναι του κρατικού πιστωτή. Προσοχή όμως, όχι οποιοσδήποτε πιστωτής, αλλά ο πιστωτής της αγοράς ομολόγων.

Όπως δείχνει το πιο κάτω διάγραμμα, οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι στα χαμηλά όλων των εποχών.

 

πηγή: zerohedge

Δεν είμαι σίγουρος για ποιο λόγο η αγορά εκτιμά ότι η πιθανότητα μη πληρωμής των Ισπανικών και των Ιταλικών ομολόγων είναι μηδενικός, αλλά τα παραπάνω διαγράμματα αυτό μας δείχνουν.

Ιδίως για την Ιταλία, το Reuters πρόσφατα ανέφερε ότι η ιταλική κυβέρνηση (σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας) έχει “φεσώσει” τους προμηθευτές της 75 δισ. ευρώ. Μάλιστα δε όπως και στην περίπτωση της Ελλάδος, η ιταλική κυβέρνηση έχει αφήσει απλήρωτες πολλές εταιρείες και σαν επακόλουθο έχουμε μειώσεις προσωπικού, κλείσιμο ή ακόμα και πτωχεύσεις εταιρειών που είχαν πάρε – δώσε με την ιταλική γραφειοκρατία (σας θυμίζει κάτι).

Και όπως και στην περίπτωση της Ελλάδος, η Ιταλία έχει φτιάξει τα οικονομικά της (λέμε τώρα) μη πληρώνοντας τον λογαριασμό προς τον ιδιωτικό τομέα.

Οι μόνοι πιστωτές προς το παρόν που μάλλον έχουν επωφεληθεί είναι οι πιστωτές κρατικών ομολόγων. Στο όνομα του να μην γίνει κάποιο είδος στάσης πληρωμών προς τους ομολογιούχους σε ορισμένες χώρες (βλέπε Ιταλία), έχει γίνει αφαίμαξη όλης της αγοράς (όπως και στην περίπτωση της Ελλάδος τώρα και μερικά χρόνια), για να λέμε ότι όλα είναι καλά και ότι πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.

Βέβαια με την ΕKΤ να έχει αγοράσει ένα… βουνό από ιταλικά και ισπανικά ομόλογα (thanks Mr. Draghi) ίσως η αγορά να έχει δίκιο. Βέβαια, η αγορά έχει δίκιο μέχρι κάτι να στραβώσει και να αποδειχτεί το αντίθετο.

Είναι δε τόσο χαμηλές οι αποδόσεις κρατικού χρέους στην Ευρώπη, που για πρώτη φορά από το 2007 το Bloomberg μας λέει ότι τα Αμερικανικά Treasuries πληρώνουν περισσότερο από το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος.

Η κατάληξη είναι ότι σήμερα συμφέρει να είσαι πιστωτής αλλά μόνο πιστωτής ομολόγων. Διότι από ό,τι φαίνεται, αν είσαι πιστωτής τράπεζας ή ακόμα και του κράτος, θα έχεις πρόβλημα. Για μέτοχος τράπεζας, δεν το συζητάμε καθόλου..

Facebook Comments