Η αρνητική στάση της Nomura απέναντι στο ευρώ, βασίζεται σε δυο κυρίαρχους παράγοντες: Πρώτον, στην επιδείνωση των εισροών κεφαλαίων που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αδυναμία των ευρωπαϊκών μετοχών μετά το ράλι των τελευταίων 12 μηνών. Δεύτερον, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βρίσκεται πίσω από την αντίστοιχη των Fed και ΒΟΕ, οι οποίες είναι ήδη έτοιμες να αρχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Οι παράγοντες αυτοί, έχουν υλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα από τις παρακάτω ενέργειες:

1. Τα σχόλια του Mario Draghi στο πρόσφατο Jackson Hole έδειξαν ότι υπάρχει μια έντονη ανησυχία για τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές ενδείξεις. Η Nomura εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει κάθε βασικό επιτόκιο κατά 0,10% επιπλέον μονάδες το Σεπτέμβριο και στο τέλος Οκτωβρίου θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγορών ABS.

2. Σχετικά με τις εισροές κεφαλαίων, οι δείκτες της Nomura έχουν παρουσιάσει ενδείξεις αλλαγής από τα τέλη Ιουνίου. Η Nomura παρατηρεί ότι τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί στα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΚΤ ή άλλες υπηρεσίες της Ευρωζώνης αλλά εκτιμά ότι οι εισροές προς τις μετοχές έχουν μειωθεί κατά €25 δισ. το μήνα από τον Ιούνιο.

3. Η ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας αποτελεί ένα αρνητικό ρίσκο για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το αποτέλεσμα των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων θα είναι εμφανές στην ευρωπαϊκή οικονομία.

4. Τα οικονομικά νέα από την Αμερική είναι πολύ θετικότερα από αυτά της Ευρωζώνης και αυτό είναι ένα πολύ αρνητικό στοιχείο για το EUR/USD.  Η Nomura θεωρεί ότι το Σεπτέμβριο θα δούμε μια σημαντική αλλαγή στη στάση της Fed και αυτό θα στηρίξει το δολάριο.

Αν η Fed εμφανιστεί πιο επιθετική στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Nomura εκτιμά ότι το EUR/USD θα βρεθεί στα 1,3000.

Facebook Comments