Επιβάρυνση €2,35 δισ. στο δημόσιο χρέος επιφέρει η κατάθεση ομολόγων στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία του Κινήματος Αλληλεγγύη με την πρόεδρο του κόμματος Ελένη Θεοχάρους.

«Βεβαίως αυτό το ποσό δεν έχει ξοδευτεί, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να καλύψει κάποιο έλλειμμα, είναι εκεί κατατεθειμένο», πρόσθεσε.

«Συνεπώς καθαρή επίδραση δεν υπάρχει», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης

Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ανάλογα με τον επενδυτή που θα επιλεγεί, μέρος αυτού του ποσού μπορεί να αποσυρθεί.

Στο ΧΑΚ τα ομόλογα στήριξης Συνεργατισμού

Νωρίτερα μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, ο κ. Γεωργιάδης, είχε αναφέρει ότι τα κρατικά ομόλογα αξίας €2,35 δισ. με τα οποία η κυβέρνηση ενίσχυσε το Συνεργατισμό  θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είτε σήμερα είτε την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η εικόνα που έχει είναι ότι μετά την  κίνηση της κυβέρνησης, όντως έχει σταματήσει η εκροή καταθέσεων.

Το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την κατάθεση ύψους €2.5 δισ. εκ μέρους της κυπριακής Δημοκρατίας, στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), χρήματα τα οποία προέκυψαν μέσω έκδοσης ομολόγων ύψους €2,35 δισ., διάρκειας 15 μέχρι 20 ετών.

Με  αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι διασφαλίζονται πλήρως από κάθε θεωρητικό  κίνδυνο όλες οι καταθέσεις στο Συνεργατισμό, καθησυχάζοντας τους καταθέτες.

Το κράτος λαμβάνει εξασφαλίσεις €7,6 δισ. έναντι της κατάθεσης που αποτελούνται κυρίως από το σύνολο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι εξασφαλίσεις αγγίζουν τα €10 δις εάν ληφθεί υπόψη η αξία των ακινήτων που εξασφαλίζουν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι «λειτουργούμε σε ένα ευρωπαϊκά περιβάλλον από το οποίο προκύπτουν πολύ αυστηροί και συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί εποπτικοί κανόνες οι οποίοι καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στη ΣΚΤ.

Επανέλαβε ότι πλέον είναι διασφαλισμένη η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και η κάθε κατάθεση σε κυπριακή τράπεζα επιβεβαιώνοντας ότι οι εξελίξεις που επίκεινται θα είναι επωφελής για την οικονομία και τους συμπολίτες μας.

Αναφερόμενος στο φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αναλόγως και των εξελίξεων σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον για το συνεργατισμό ενδεχομένως να προκύψουν ευκαιρίες για κινήσεις όπως ο εξωτραπεζικός φορέας διαχείρισης ΜΕΔ, ο οποίος παρά τις δυσκολίες και το κόστος, κρίνεται από όλους πως προσφέρει προοπτικές, διευκολύνσεις και περιθώρια, όπως είπε.

Τόνισε ότι «μέσα κι από δικές μας αποφάσεις ευθύνης θεωρώ πως μπορούμε να βρούμε λύσεις που να είναι προς όφελος της οικονομίας, της κυπριακής κοινωνίας, να περιορίζουν τις αρνητικές παρενέργειες, αλλά αντιθέτως να δημιουργούν προοπτική».

Όσον αφορά τις επαφές του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων σε μια σειρά από ζητήματα, υπάρχει διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία.

Επικρίσεις και επιφυλάξεις εκφράζουν τα κόμματα

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, επέκρινε την κυβέρνηση για αργοπορία στη λήψη μέτρων για το συνεργατισμό τονίζοντας ωστόσο ο υπουργός οικονομικών τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για διασώσει του συνεργατισμού.

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι είμαστε υπόλογοι όλοι σε ευρωπαϊκούς οι οποίοι θα πρέπει να συνάδουν με τα όσα συμβαίνουν στο συνεργατισμό και παρά την όποια συναισθηματική σχέση έχει ο κάθε φτωχός Κύπριος ο οποίος είχε την βοήθεια του συνεργατισμού το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να διασωθεί με τη μία ή άλλη μορφή.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες του κινήματος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς και ανησυχία για τις εξελίξεις στο συνεργατισμό.

«Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι ότι μπήκαμε σε μια διαδικασία στην οποία οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αναγκαστική αποξένωση δημόσιας περιουσίας» είπε, προσθέτοντας ότι γι΄αυτό υπάρχουν διαχρονικές αλλά και σημερινές ευθύνες.

Επανέλαβε δε προς τον υπουργό οικονομικών τη διάθεση του κινήματος για εποικοδομητική συνεργασία, σε ότι αφορά τη διαχείριση των ΜΕΔ.

«Σήμερα ξανά ερευνήσαμε τις δυνατότητες πως αυτή η εισήγηση για τη δημιουργία ενός φορέα για τη διαχείριση των ΜΕΔ που να είναι στοχευμένος στη μικρή κατοικία και στη μικρή επαγγελματική στέγη μπορεί να είναι βιώσιμος» είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμα και μέσα από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το συνεργατισμό να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να υπάρξει «κοινωνικά ευαίσθητη, δίκαιη αντιμετώπιση σε ότι  αφορά τα ΜΕΔ» επεσήμανε ο κ. Περδίκης.

Facebook Comments