Η κεντρική τράπεζα της Κίνας υπέγραψε τη Δευτέρα συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με το Κατάρ ύψους 35 δισ. γουάν ή 5,7 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, η διμερής γραμμή ανταλλαγής θα έχει ισχύ για τρία χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Nasdaq, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν την δημιουργία ενός κέντρου εκκαθάρισης για γουάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Επιπλέον, οι επενδυτικοί οργανισμοί στο Κατάρ θα αποκτήσουν το δικαίωμα να επενδύσουν ως και 30 δισ. γουαν σε κινεζικούς τίτλους μετοχών, ομολόγων και χρεογράφων.

Υπενθυμίζεται πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν μια τριετή γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα το 2012, η οποία είχε το ίδιο μέγεθος με αυτή του Κατάρ.

Η χρήση του κινεζικού γουάν στις χώρες του Κόλπου δεν έχει φτάσει στα επίπεδα άλλων ασιατικών χωρών, κυρίως γιατί οι εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα αποτιμούνται σε πετρέλαιο. Η HSBC υπολόγισε την περασμένη χρονιά ότι ενώ το 10% του διεθνούς εμπορίου της Κίνας πραγματοποιείται σε γουάν, το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 4% στο εμπόριο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Facebook Comments