Το Eurogroup συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη για να επικυρώσει τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου, στη σκιά των εξελίξεων που διαδραματίζονται σε σχέση με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Η διαδικασία επικύρωσης του προγράμματος της Κύπρου θα είναι συνοπτική, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, καθώς η ατζέντα του Eurogroup θα έχει καθαρά άρωμα Ελλάδας.

Σημείωσε ότι οι 18 υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν τα εύσημα στην Κύπρο και θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των €100 εκ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αφού η απόφαση του Eurogroup εγκριθεί και από διάφορα εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Το στίγμα της επικείμενης έγκρισης της αξιολόγησης του προγράμματος της Κύπρου έδωσαν, τόσο η Κομισιόν δια του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Την επομένη της συνόδου του Eurogroup θα συνέλθει το ΔΣ του ΔΝΤ για να αποδεσμεύσει τα €86 εκ. τα οποία το Ταμείο είχε παγοποιήσει τον Δεκέμβριο λόγω της απόφασης του κυπριακού κοινοβουλίου να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Τα τεχνοκρατικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Κύπρο μέσα του ερχόμενου Ιουλίου για την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου.

Η επικύρωση ή όχι της αξιολόγησης του προγράμματος θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς τον Ιούλιο τόσο οι εργασίες του κυπριακού κοινοβουλίου, όσο και των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ανασταλούν λόγω των θερινών διακοπών.

Facebook Comments