Και σα να μη μας έφταναν τα βάσανά μας με αυτούς που ψηφίσατε, ήρθε και η αυστηρή προειδοποίηση της Ιεράς Συνόδου στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, ότι η γιόγκα «δεν είναι γυμναστική, αλλά θεμελιώδες κεφάλαιο του ινδουισμού, και συνεπώς δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών». 

Η Ιερά σύνοδος διευκρινίζει ότι σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία (χαχαχ), θεωρεί όμως ότι έχει ευθύνη «για την απο­φυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού». Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ήρθε ως πετυχημένο ανέκδοτο στο δυσβάσταχτο πολιτικό κλίμα των ημερών, αλλά δυστυχώς δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα.  
 
Eνώ δηλαδή παρατηρούμε πως η καθολική εκκλησία κάνει κάποια διστακτικά βήματα εξέλιξης, με τον Πάπα Φρανγκίσκο να παραδέχεται τη Θεωρία της εξέλιξης (ναι, πλεονασμός) και το Big Bang, η Εκκλησία της Ελλάδος παραμένει αδικαιολόγητα “κολλημένη” σε ζητήματα που κάνουν ακόμη και τον πιο πιστό ορθόδοξο να ξεσπά σε γέλια.       
 
Και δεν είναι μόνο οι παραλογισμοί της Ορθόδοξης Εκλλησίας αναφορικά με την γιόγκα, γιατί στο κάτω-κάτω, μπορεί οι άνθρωποι να μη γνωρίζουν τη Μπάκτι Γιόγκα -τη γιόγκα της θρησκευτικής αφοσίωσης και της προσευχής- αλλά η στάση απέναντι σε σημαντικότερα ζητήματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης.  
 
Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, τόνισει ότι το σύμφωνο συμβίωσης “αλλοιώνει το χαρακτήρα της οικογένειας και θεσπίζει την εξώγαμη οικογένεια”. Μάλιστα, αναρωτήθηκε τί διαπαιδαγώγηση παίρνουν οι πολίτες από αυτό νομοθέτημα και τί ηθικό μήνυμα λαμβάνουν όταν το κράτος θεσπίζει ένα νομικό υποκατάστατο του μυστηρίου του γάμου, μια δήθεν “ελαφρά μορφή” του (τι ακούμε). Τέλος, υπογράμμισε ότι αποτελεί οπισθοδρόμηση (τι ακούμε!) σε έθιμα και θεσμούς ειδωλολατρικών εποχών και παρασύρει σε απατηλή διέξοδο όσους στοχεύει να βοηθήσει, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα “πιστοποιητικό καθωσπρεπισμού”. 
 
Nαι, όλα αυτά ακούμε εν έτει 2015 από τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Και μπορεί πολλοί να περίμεναν ότι ο ρόλος της Εκκλησίας στη χώρα θα άλλαζε ριζικά με μία κυβέρνηση της αριστεράς (μη γελάτε), ή ότι θα ερχόταν -ουσιαστικά- πιο κοντά στον κόσμο, φαίνεται όμως πως για να γίνουν τα αυτονόητα βήματα από την Εκκλησία, θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμη. 
 
Ας αφήσουμε λοιπόν την Κάρμα Γιόγκα, Ράτζα Γιόγκα και την Χοτ Γιόγκα, και ας στραφούμε στο CrossFit, που και περισσότερη “δουλειά” κάνει, και χριστιανική άσκηση είναι. Μέχρι την επόμενη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τουλάχιστον…

 

Facebook Comments