Βήματα προόδου –με εκατέρωθεν υποχωρήσεις- σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή (Τρίτη) τηλεδιάσκεψη Αθήνας – τρόικας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο να κληθεί σε συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας για να ενημερωθεί για όλο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, και να τεθεί προ των ευθυνών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και τριμερής συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό κενό περιορίζεται κάτω από τα 2 δισεκ. ευρώ, ενώ παραμένει ως έχει η ρύθμιση που ψηφίστηκε για τις 100 δόσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην επέκταση των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς συμφωνήθηκε και η καθιέρωση της πλειοψηφίας του 50%+1 για την προκήρυξη απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και τη θεσμοθέτηση του λοκ άουτ.

Ακόμη, προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει στην καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιου, το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, τις οποίες όμως η κυβέρνηση παραπέμπει για το τέλος του 2015.

Επίσης, συμφωνήθηκαν και επιμέρους παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που αφορούν την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους ασφαλισμένους του ίδιου φορέα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δεν διέψευσε τις σκέψεις που γίνονται για πρόσκληση στον κ. Τσίπρα για συνάντηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι θετικό να γίνονται βήματα διαλόγου». Είπε όμως ότι υπάρχει ενημέρωση, όλοι γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και διερωτήθηκε: «τι πιστεύετε ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες η πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου;. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Για το θέμα που δημιουργήθηκε από τη χθεσινή αντιπαράθεσή του με τον Άδωνι Γεωργιάδη, η κ. Βούλτεψη είπε «ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια Σαμαρά – Βενιζέλου, και τα κόμματα έχουν το δικό τους ρόλο».

Όμως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απέφυγε σήμερα να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «έχουμε ευθύνη όλοι να στηρίξουμε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να κλείσει η συμφωνία». Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών αν υπάρξει χάσμα με την τριμερή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, προσθέτοντας όμως ότι θα είναι κακό για τον τόπο.

Για το ενδεχόμενο της συνάντησης των «τριών», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου Δημήτρης Καρύδης, είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ότι απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος, τέτοιο θέμα δεν ετέθη στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία προφανώς θα πάμε σε εκλογές» σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.

Facebook Comments